Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
26.8.2011 / Landsbygdens Folk
Holger Falck besviken på försnabbade nedskärningar
- Nedskärningar var att vänta, men att de skulle förverkligas i en snabbare takt än vad som skrevs för bara ett par månader sedan i regeringsprogrammet är en besvikelse, säger SLC-basen Holger Falck om förslaget till nästa års statsbudget. Det här gäller speciellt som också lantbrukarna råkar ut för de övriga sparåtgärder och skattehöjningar som hela samhället står inför.
- Dessutom beskärs accisåterbäringen till jordbruket med 20 miljoner euro nästa år.
Holger Falck påminner om att lantbruket är en långsiktig näring som har svårt att reagera snabbt på förändringar.
- Gällande inkomststöden klarar vi oss i alla fall rätt väl om man undantar beskärningen av LFA-stödet på 30 miljoner euro i finansministeriets förslag. På producenthåll utgår vi ifrån att det är ett misstag från ministeriets sida och LFA-stödet kommer att förbli på nuvarande nivå både åren 2012 och 2013.
Holger Falck påminner om att sänkningen av det nationella stödet ganska långt är en följd av de beslut som den förra jord- och skogsbruksministern fattat med kommissionen gällande sänkningarna i 141-stödet. Dessutom faller stödet till matpotatisproduktion bort nästa år.
- Budgetförslaget vore emellertid en anledning för vår nuvarande minister Jari Koskinen (saml) att försöka övertyga kommissionär Dacian Cioloş om att det frikopplade stödet till svin- och fjäderfäsektorn måste bevaras på nuvarande nivå de kommande två åren. Detta i synnerhet på grund av den svåra ekonomiska situation som svin- och fjäderfäproducenterna befinner sig i.
SLC-ordföranden konstaterar vidare att jord- och skogsbruksministeriet och finansministeriet inte är överens på alla punkter när det gäller de föreskrivna nedskärningarna i regeringsprogrammet.
- I alla fall är det dock knappast realistiskt att sådana stöd som är angenäma för oss producenter, det vill säga skogsförbättringspengar, rådgivningen och 4H, kommer att klara sig med årets nivå genom budgetmanglingsprocessen.
Enligt Holger Falck råder också ett nytt läge i riksdagen jämfört med tidigare.
- Då avser jag närmast riksdagens möjlighet eller vilja att korrigera budgetförslaget. Inte heller den stabilitet eller närmast instabilitet som världsekonomin och Europa befinner sig i går vårt land obemärkt förbi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab