Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
26.8.2011 / Landsbygdens Folk
SLF hoppas på ändring
- Vi försöker vara optimister, säger verkställande direktören för Svenska lantbrukssällskapens förbund SLF Kim Nordling. Än så länge handlar det om förslag, men helt utan nedskärningar kommer vi knappast att klara oss den här gången.
Jord- och skogsbruksministeriets förslag till statsbudget för nästa år innehåller en beskärning av bidraget till landsbygdsrådgivningen med 3,5 miljoner. Beskärningen motsvarar cirka en tredjedel av anslaget för i år. Finansministeriet har emellertid stramat greppet ytterligare och föreslår en beskärning på 7,5 miljoner.
- Någon form av ändring måste vi försöka få till stånd, säger Kim Nordling. Och vi hoppas så klart att olika parter tar del i saken.
Kim Nordling hoppas i första hand på en ändring i regeringens budgetförhandlingar, den så kallade budgetrian och i andra hand när riksdagen behandlar statsbudgeten mot slutet av året.
I medeltal finansieras i dagens läge cirka 20 procent av rådgivningens verksamhet med hjälp av statsbidraget.
- SLF har en högre andel eftersom vår verksamhet inte är direkt kundorienterad i samma skala som medlemsförbunden, säger Kim Nordling vidare.
SLF har dessutom koordinerat en del av sin verksamhet tillsammans med 4H som också drabbas av kraftiga nedskärningar enligt budgetförslaget.
- Vi måste göra oss av med sådan verksamhet som inte ger ekonomisk utdelning, det vill säga prioritera mera, se över vår kostnadsstruktur och säkert också höja taxorna. Vi har till exempel varit engagerade i landsbygdsutvecklingen och gett utlåtanden bland annat om lagändringar till ministerierna. Det har närmast varit allmännyttig verksamhet, men det blir vi tvungna att minska på eller upphöra med.
Enligt Kim Nordling kom hela beskärningen för regeringsperioden på en gång:
- Det hade ändå varit lättare att handskas med problemet om anslaget hade minskat stegvis under regeringsperioden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab