Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
26.8.2011 / Landsbygdens Folk
Svår torka i södra USA driver upp vetepriset
USA:s sydliga delstater plågas av den svåraste torkan sedan 60 år. Torrperioden uppges vara den längsta i mannaminne och ödelägger spannmålsåkrar och betesmarker. Oro för att torkan ska försena sådden av höstsäd har redan drivit upp vetenoteringarna.
Medeltemperaturen i Arkansas, Kansas, Louisiana, Mississippi, Oklahoma och Texas har legat över 30 grader den senaste månaden. Medierna rapporterar om uttorkade majsfält. Farmarna måste sälja sin boskap då gräset torkar ut och vattenreservoarerna sinar.
Sammanlagt fjorton delstater har drabbats av torkan. I Texas har det inte regnat på tio månader. Inga regn är i sikte. Kansas, Oklahoma och Texas är viktiga odlingsområden för höstvete. Med det går inte att så på de kruttorra fälten.
Cirka 90 procent av Texas har klassificerats som områden med "extrem" eller "exceptionell" torka, som motsvarar de högsta nivåerna på den statliga katastrofskalan. Producentorganisationerna varnar för den största missväxten inom jordbruket sedan generationer.
Förlusterna kan preliminärt belöpa sig till åtta miljarder dollar. På grund av torkan måste en stor del av boskapsuppfödarna i Texas sälja ut sina djur, då fodret har tagit slut. Andra försöker flytta boskapen till grönare regioner.
Andra farmare försöker behålla ett tillräckligt antal djur för att kunna bygga upp nya besättningar då torkan är över. Men driftskostnaden för varje djur beräknas till omkring 100 dollar per månad. Priset på foder och hö har stigit raskt.
Mejerierna i Texas har ställts inför nya utmaningar. En torrperiod är inte ovanlig i Texas, men inte ens gamla och garvade producenter kan erinra sig en liknande situation.
Darren Turley, chef för Texas Dairyman Association, konstaterar att enorma områden har blivit omvandlade till månlandskap. Han undrar om det överhuvudtaget ska kunna regna så mycket, att åkrarna kan återställas i sitt ursprungliga skick.
Enligt jordbruksministeriet i Washington har mjölkpriset gått upp med 38 procent på ett år. En betydande del av prisstegringen är kopplad till torkan och i synnerhet bristen på djurfoder.
Växtodlarna mår inte bättre. Vete och majs torkar bort på fälten. En del av farmarna offrar största delen av sina odlingar, men försöker rädda några hektar genom bevattning. Men också vattnet börjar ta slut.
Meteorologerna ger inget större hopp för de närmaste veckorna. I några hörn av katastrofområdet faller ibland ett par millimeter regn men det gör ingen nytta.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab