Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
26.8.2011 / Landsbygdens Folk
Regn försvårar skörden i delar av norra Europa
De senaste veckornas regn har stört tröskningen i norra Europa. Odlarna i bland annat Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Storbritannien bävar om kvaliteten, men ännu har man inte helt förlorat hoppet.
Enligt de europeiska producentorganisationerna har det sydeuropeiska skördearbetet löpt tillfredsställande. I de norra delarna har ständigt återkommande regnväder förhindrat tröskningen i många områden.
I Sverige publicerade jordbruksverket senaste vecka en optimistisk skördeprognos. Den svenska totalskörden kan bli 20 procent högre, jämfört med år 2010. Men prognosen ska nog tas med en nypa salt, åtminstone tills skörden är under tak. Tröskningsförhållandena har ställvis varit miserabla, särskilt i södra Sverige, och det kan sänka kvaliteten.
På många ställen har åkrarna stått under vatten. Skördetröskorna har fått vänta i dagar på att komma ut på skiftena. I Skåne förblir skörderesultatet osäkert in i det sista. Nya regn hotar att förvandla brödsäden till foder.
De danska spannmålsodlarna har lidit av stora nederbördsmängder. Enligt tidningen Landbrugsavisen är sommaren 2011 en av de tio våtaste odlingssäsongerna sedan 1874. Två av tre danska jordbrukare räknar med skördeförluster.
I Frankrike förmörkade en torr vår och en kall och regnig juli månad skördeutsikterna i ett tidigt skede. Tröskningen har i flera franska departement genomförts med avbrott för regnskurar. Ändå ser skörden ut att bli bättre än väntat och vetet håller god kvalitet.
I Storbritannien kom tröskorna ut på åkrarna en dryg vecka senare än normalt. De senaste dagarna har britterna lyckats knappa in förseningen men skördarna uppges vara mycket ojämna.
De tyska producentorganisationerna har redan sänkt sina prognoser. Särskilt svaga är förväntningarna för vete och raps. Prognosen för vetet har sänkts med 800.000 ton till 22 miljoner ton. Förra året skördade tyskarna 24,05 miljoner ton vete.
Skördeförhållandena varierar regionalt rätt mycket, beroende på hur regnskurarna har fallit. I norra Tyskland stod 80 procent av grödorna kvar på åkrarna ännu i medlet av augusti. Odlarna klagar över höga torkningskostnader men varje soligt avsnitt utnyttjas nu för tröskning.
Ifall allting löper bra på slutrakan, kan större delen av vetet ännu räddas till kvarnvete, hoppas det tyska andelsförbundet Raiffeisen. Senaste år måste de tyska veteodlarna sälja hälften av sin produktion till foder.
De senaste USDA-prognoserna utgår från att EU:s totala veteskörd trots alla motgångar stiger till 133 miljoner ton mot 127,4 miljoner ton förra året. Bland annat har siffran för Frankrike justerats upp med 1,2 miljoner ton.
Prognosinstitutet SovEcon räknar med att den ryska spannmålsskörden detta år når upp till mellan 87-90 miljoner ton. Prognosen har sänkts något, med anledning av att den genomsnittliga avkastningen har sjunkit under tröskningens gång.
USDA uppskattar den ryska veteskörden till 56 miljoner ton. Kvaliteten uppges vara relativt hög, så att tre fjärdedelar av skörden klassas som kvarnvete.
Ukraina tröskar enligt USDA en veteskörd på 21 miljoner ton, eller bättre än normalt. De amerikanska statistikerna har höjt den förra prognosen med tre miljoner ton. Prognosen för Kazakstan har höjts med en miljon ton, till 16 miljoner ton.
Tyska experter beräknar Rysslands, Ukrainas och Kazakstans sammanlagda exportpotential för vete till 28 miljoner ton detta år, mot endast 14 miljoner ton förra året.
Det amerikanska jordbruksministeriet USDA har nyligen sänkt sina exportprognoser för vete från USA och Argentina, men USA-experterna försäkrar att höjda prognoser för Kina, Indien, EU och svartahavsblocket kompenserar bortfallet mer än nog. Enligt USDA väntas också detta år ett globalt underskott på vete, men skillnaden mellan utbud och konsumtion fortsätter att minska.
Ministeriet korrigerade nyss sin prognos för den globala veteskörden uppåt med 10 miljoner ton, till 672 miljoner ton - mot 648 miljoner ton i fjol.
Eftersom den globala konsumtionen av vete väntas stiga till 675 miljoner ton, minskar klyftan mellan konsumtion och produktion. Därmed balanseras marknaden upp, så att försörjningsläget blir mindre spänt än tidigare.
USDA varnar för en lägre majsskörd i USA. Ministeriet har justerat ned sin prognos för den amerikanska majsskörden med 14 miljoner ton, till 328 miljoner ton. Hetta och torka har skadat majsen i dess ömtåligaste tillväxtfaser, uppger ministeriet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab