Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
26.8.2011 / Landsbygdens Folk
Tysk rapsskörd blir en katastrof
EU:s rapsskörd kommer detta år sannolikt att minska med 8,3 procent till 18,88 miljoner ton. Den viktigaste orsaken är en katastrofal skörd i Tyskland, där 30 procent av rapsen regnar bort. Sannolikt måste EU täcka sin försörjning med mer importvara.
Tyskland är EU:s viktigaste producent av raps, men i år har landets rapsproduktion slagit fel. På grund av sommarens ogynnsamma växtförhållanden och regn under skördeperioden har den genomsnittliga hektarskörden stannat vid 3,05 ton, mot 3,9 ton i fjol.
Den tyska rapsprognosen har ånyo justerats ned, senast från 4,3 miljoner ton till 4 miljoner ton. Förra året producerade de tyska oljeväxtodlarna 5,68 miljoner ton. Jämfört med detta, minskar årets produktion med 29,6 procent.
Rapsen led av torka under våren. Nådastöten gav de många regnvädren i augusti. I slutet av vecka 33 stod ännu 20-30 procent av rapsen kvar i de stora produktionsområdena i norra Tyskland.
I Frankrike har rapsodlingen lyckats betydligt bättre än i grannlandet. Avkastningen har varit god. I de nordliga delarna av landet har det förekommit hektarskördar upp till fem och till och med sex ton. På andra håll i landet visar avkastningen större variationer.
Det franska oljeväxtinstitutet Cetiom uppskattar årets skörd till 5,3 miljoner ton, mot 4,8 miljoner ton förra året. Sannolikt kör Frankrike i år om Tyskland och kniper platsen som största oljeväxtproducent i EU.
Cetiom tror att den franska rapsarealen kan utvidgas för nästa säsong. Argumentet är attraktiva priser. Spannmålsodlarna oroar sig dessutom över Rysslands återkomst som storexportör och konkurrent på spannmålsmarknaden.
I Storbritannien räknar prognosinstituten med hektarskördar mellan 3,6 ton och 3,8 ton för den genomsnittliga rapsskörden. Medeltalet för de senaste fem åren är 3,3 ton. Bättre än väntat, anser specialister vid konsultföretaget ADAS.
Enligt statistikerna tyder mycket på att senaste års skörderekord på 2,23 miljoner ton ska toppas, eftersom rapsarealen har utvidgats med åtta procent, till 650.000 hektar.
Det oaktat är den tyska missväxten en otrevlig överraskning som präglar hela EU-balansen. Enligt konsultföretaget Oil World minskar tillgången på raps i hela EU med 8,3 procent, jämfört med fjolåret. Årets EU-produktion beräknas totalt till 18,88 miljoner ton.
Den europeiska industrin förbrukar uppskattningsvis 21,4 miljoner ton rapsfrö. EU bereder sig på att importera 3,1 miljoner ton under det kommande året, varvid importen skulle öka med 14 procent sedan i fjol. Därmed skulle EU bli världens största importör av rapsfrö. Så sent som 2004-2005 var EU ännu nettoexportör.
Den globala rapsskörden väntas minska från fjolårets 59,98 miljoner ton till 59,10 miljoner ton, uppger Oil World, som också anger att den kinesiska produktionen minskar med 4,9 procent, till 11,6 miljoner ton.
Världens största rapsproducent är Kanada, som i år väntar en skördeökning för sin canolaraps med 13 procent, till sammanlagt 13,4 miljoner ton. Exporten uppskattas till 7,1 miljoner ton, eller något lägre än tidigare. De kanadensiska rapsodlarna använder till 90 procent gentekniskt förändrade sorter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab