Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
21.3.2002 15:55:30 / Agrolink
EU-stödsystem behövs för insamling av skogsbär

Arbetsgruppen för specialåtgärder inom skogsbärs- och svampsektorn anser att ett EU-stödsystem borde skapas för insamlingen av skogsbär i Finland. Det årliga stödbehovet uppskattas till cirka 3 miljoner euro. Arbetsgruppen föreslår dessutom flera övriga åtgärder gällande bland annat finansieringssystem, förädling och stöd för marknadsföring, lagringsstöd, främjande av tillvaratagning och användning av skogsbär samt beskattning. Arbetsgruppen överräckte sin pro memoria till jord- och skogsbruksminister Raimo Tammilehto den 20 mars.

Arbetsgruppen, som tillsattes i oktober 2001, hade som uppgift att göra upp förslag till åtgärder för att lösa de problem som under de senaste åren framkommit kring verksamhetens lönsamhet inom skogsbärs- och svampsektorn. Arbetsgruppen har behandlat innehållet i eventuella förslag till kommissionen samt undersökt om andra existerande stödformer kunde vara lämpliga för denna sektor.

I Finland insamlas årligen cirka 50 miljoner kilo skogsbär av vilka ungefär en tredjedel går till försäljning. Årligen plockas cirka 6 miljoner kilo skogssvamp av vilka ungefär en sjättedel går till försäljning. Skogsbärs- och svampsektorn är en betydande nationalekonomisk faktor i synnerhet i norra och östra Finland. Inom dessa regioner insamlas årligen tre fjärdedelar av alla skogsbär och svampar som går till försäljning.

Importskyddet för produkter inom skogsbärs- och svampsektorn försvann i och med Finlands EU-medlemskap och importen har ökat klart. Den ökade importen medför svårigheter för marknaden för inhemska råvaror. Lönsamheten försämras hos företag som förmedlar och förädlar inhemska skogsbär. Finlands höga skattesats inverkar negativt på åtgången av skogsbär och bärprodukter. Insamlingspriset på skogsbär har tydligt sjunkit under Finlands EU-medlemskap vilket i sin tur har minskat benägenheten att plocka bär.

Man anser att det också i framtiden finns goda möjligheter inom sektorn, men det borde ske vissa förändringar i företagens verksamhetsmiljö för att möjligheterna skall kunna utnyttjas. Den minskade plockningen är det största problemet inom skogsbärssektorn. För att kunna utveckla sektorn är det väsentligt att plockningsmängden ökar.

Arbetsgruppen bestod av representanter för jord- och skogsbruksministeriet, Jord- och skogsbruksproducenternas Centralförbund MTK, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, Livsmedelsindustriförbundet och Arktiska Aromer rf.

Närmare information lämnas av:
arbetsgruppens ordförande, lantbruksrådet Taina Vesanto, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 4240 arbetsgruppens sekreterare, överinspektör Seija Ahonen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 3347


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab