Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
19.8.2011 / Landsbygdens Folk
Fårproducenter förhandlade till sig ett högre pris
Österbottens fårandelslag har förhandlat till sig högre producentpriser för sina medlemmar och förra veckan fick man till stånd ett nytt och bättre avtal för medlemmarna. De tre slakterierna, som medlemmarna i andelslaget levererar till, har gått med på en höjning av producentpriserna för lammkött på mellan 3 och 21 procent.
- Det känns naturligtvis i plånboken. Nyligen skickade jag tolv baggar på slakt och fick 90 euro per styck, vilket är att jämföra 80 euro för ett år sedan, säger Mikaela Ingo i Veikars.
Ingo är ordförande för andelslaget ifråga och beskriver förhandlingarna med slakterierna Lallin Lammas, Vainion teurastamo och Hahtolan kotiteurastamo som tuffa.
- Slakterierna ville inte betala mera, eftersom samtliga har gjort stora investeringar. Men samtidigt insåg de att producentpriserna måste upp för att deras anläggningar ska kunna producera tillräckligt med kött, säger hon.
Ingo är nöjd med att andelslaget klarade av att nå konkreta resultat - trots ett hårt motstånd.
- Vi ville förstås ha en ännu högre höjning, men vi ser det här som en början. Förhandlingarna fortsätter nästa år när det här avtalet löper ut den sista juli.
Orsakerna till att andelslaget lyckades driva igenom prishöjningarna på lammkött är flera. För det första ökar efterfrågan på lammkött samtidigt som produktionen inte räcker till för att fylla utbudet. Något som ytterligare inverkat positivt på den inhemska fårproduktionen är att importen minskat. Världens största producent av lammkött - Nya Zeeland - har drabbats av både torka och en hård vinter, vilket innebär att utbudet på världsmarknaden har minskat.
Prishöjningarna gäller både höst- och vårsäsongen, som är näringens viktigaste. På hösten slaktar majoriteten av producenterna, vilket innebär att tackan har betäckts året innan, lammar på våren medan lammet föds upp under sommaren utomhus.
- Det här var första gången på många år som vi har lyckats få till stånd en prisrörelse uppåt under hösten.
Våren har också ökat i betydelse för fårnäringen, vilket beror på att konsumenterna vill ha lammkött på bordet vid påsk och när grillsäsongen inleds på försommaren. Den ökade efterfrågan har bidragit till att många producenter är tvungna att lägga om sin produktion så att lammen är slaktmogna vid påsken.
- Det medför större kostnader att föda upp djuren inomhus under vintern. Slakterierna förstod att det måste ske en ännu större prishöjning på våren för att locka fårfarmare att lägga om produktionen, förklarar Ingo.
Att handeln roffar åt sig en för stor del av kakan är kutym också inom fårnäringen. Skillnaden jämfört med andra näringar är just det att efterfrågan på lammkött är större än utbudet.
- Konsumenterna är redo att betala för inhemskt lammkött och att utbudet inte möter efterfrågan måste synas i producentpriserna. Det förenklade förhandlingsprocessen, men vi var ändå tvungna att stå på oss.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab