Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
19.8.2011 / Landsbygdens Folk
EU vill kompensera bönder för starka inkomstbortfall
EU-kommissionen överväger att kompensera jordbrukare i ekonomiska svårigheter med ett inkomststöd. Förutsättningen är att inkomstbortfallet är minst 30 procent av de senaste årens medelinkomst.
Enligt förslaget skulle det nya skyddsnätet kompensera upp till 70 procent av ett oväntat inkomstbortfall, oberoende av orsaken till de ekonomiska förlusterna. Krisstödet kunde exempelvis kompensera prisfluktuationer, dåligt väder eller djursjukdomar.
Basen för stödet föreslås bli medelinkomsten under de tre föregående åren. Krisstödet skulle fungera som ett slags försäkring för att hjälpa en gård att tackla akuta ekonomiska svårigheter.
Meningen är att EU och jordbrukarna själva ska dela på finansieringen av det nya instrumentet för ekonomiska kompensation. Alternativt kan medlemsländerna stå för en del.
Förslaget ska än så länge betraktas som ett inslag i debatten inför nästa jordbruksreform. Några konkreta beslut har inte tagits, understryker en talesman för kommissionen.
EU-kommissionen har inte givit upp sina planer på ett stödtak för stora gårdar i framtiden, trots häftig kritik. Enligt ett första utkast inom generaldirektoratet för jordbruk, skulle gårdsstödet skäras ned stegvis enligt fastställda gränsvärden.
Den första nedskärningen införs för ett stödanspråk på mellan 150.000 och 200.000 euro, då 20 procent av gårdsstödet tas bort. Gårdar med ett anspråk på 200.000-250.000 euro måste räkna med ett avdrag på 40 procent. För stödanspråk på 250.000-300.000 euro skärs 70 procent bort, medan gårdar som vore berättigade till 300.000 euro eller mer, blir helt utan gårdsstöd.
Beräkningarna kan ändå korrigeras genom att beakta löner och ersättningar till personal samt skatter och sociala avgifter under föregående år. Därmed vill kommissionen kompensera sysselsättningsaspekten.
Kommissionen konstaterar att gårdsstödet ska utgöras av ett arealstöd samt ett antal gröna komponenter som tillsammans bestämmer gårdsstödets slutliga belopp. De gröna stöden ska utgöra 30 procent av gårdsstöden i vart och ett medlemsland.
För att uppfylla kraven för den gröna komponenten, måste en gård fylla vissa krav. Gårdar med en odlingsyta på mer än tre hektar, måste odla minst tre olika kulturer. De enskilda kulturernas andelar får variera mellan fem och 70 procent av hela arealen.
Gröna stöd förutsätter också permanent betesmark. Kommissionen vill också införa en miljöskyddsbetingad träda som skulle omfatta fem procent av totalarealen, förutom den permanenta betesmarken.
EU-kommissionen håller fortfarande fast vid sitt förslag att endast så kallade "aktiva jordbrukare" ska få gårdsstöd. Någon definition för begreppet "aktiv jordbrukare" har kommissionen ännu inte på förslag.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș vill lägga fram ett konkret förslag till jordbruksreform den 12 oktober.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab