Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
19.8.2011 / Landsbygdens Folk
Sökte lägre EU-stöd och misstänks för fusk
Flera hundra ansökningar om gårdsstöd i den österrikiska delstaten Salzburg föranleder misstro i EU-administrationen. Anledningen är att de sökande plötsligt har krympt sina stödberättigade arealer, jämfört med tidigare år. Nu kräver EU trovärdiga förklaringar.
Sammanlagt 650 jordbrukare i delstaten Salzburg har fått oväntad post från Österrikes jordbruksstyrelse AMA. Odlarna uppmanas förklara varför de plötsligt har dragit ned arealerna för sina stödberättigade skiften i sina nyaste ansökningar om gårdsstöd.
Samtliga berörda jordbrukare har under tidigare år angivit betydligt större arealer för samma skiften. I år har arealerna plötsligt minskat med 0,5 hektar eller mer, skriver tidningen Salzburger Nachrichten.
I Bryssel tror man att jordbrukarna har blivit försiktigare med sina ansökningar. Tidigare mättes skiftena manuellt med mindre precision. Numera gäller elektroniska stödansökningar som parallellkörs med exakta digitaliserade kartbilder.
EU-kommissionen misstänker att de berörda jordbrukarna under flera år har kasserat in stöd för större arealer än de i verkligheten har odlat.
Rädslan att plötsligt avslöjas av nya, raffinerade mätningsmetoder har plötsligt givit odlarna kalla fötter. Nu försöker man i all hemlighet rätta till de manipulerade uppgifterna, förmodar kommissionens tjänstemän.
Kommissionen avkräver en trovärdig förklaring av Österrike. Om inte, måste regeringen i Wien betala 60 miljoner euro till Bryssel. De berörda odlarna kan i sin tur bli tvungna att återbetala eventuella oberättigade stöd plus bötesstraff. En genomsnittlig gård i Salzburg-regionen lyfter årligen omkring 10.000 euro i EU-stöd.
De lokala lantbrukssekreterarna har hastigt blivit tvungna att sända ut förfrågningar till sina odlare ute i byarna. Denna månad går ytterligare en sats brev ut till de bergsbönder som har förändrat sina fjolårsuppgifter med mer än tio procent.
Bygdens producentföreningar betecknar EU:s aktion som betänklig. Man påpekar att mindre arealavvikelser är svåra att mäta med nödvändig noggrannhet. På ett kontor kan alltsammans få andra proportioner än i verkligheten.
Enligt producenterna hade man hoppats på en större tolerans från Österrikes jordbruksstyrelse. Men föredragande tjänstemannen Harald Waitschacher vid jordbruksstyrelsen i Wien försvarar förfarandet och framhärdar att rätt ska vara rätt.
Österrikiska kommentatorer tolkar EU:s ingrepp som ett tecken på att det börjar bli ont om jordbrukspengar. Varje stödeuro granskas noga under lupp - och måste tänjas till det yttersta. Den stora fördelningskampen om EU-stöden har knappt börjat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab