Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
19.8.2011 / Landsbygdens Folk
Brasiliansk gris stannar utanför EU
EU kommer sannolikt inte på länge att öppna importen av griskött från Brasilien. En viktig orsak är de brasilianska uppfödarnas omfattande bruk av tillväxthormonet ractopamin. EU:s granskare har också fastställt fortsatta brister i spårningen av grisköttet.
Brasilien har under de senaste 20 åren utvecklats till en av världens största producenter av griskött. Men den europeiska marknaden stängdes år 2002, då EU-granskare fann betydande brister i organisationen på ort och ställe. Redan då påpekade EU-kommissionen att brasilianarna måste få ordning på hormonproblemet och dessutom undanröja vissa djurskyddsförbehåll innan en eventuell import alls kan diskuteras i Bryssel.
I februari och mars detta år företog EU:s granskare en förnyad kontroll i den brasilianska provinsen Santa Catarina, där den brasilianska köttindustrin vill öppna en modellproduktion enligt EU-standard. För att få leverera griskött till EU vill brasilianarna strikt avgränsa grisuppfödning med och utan ractopamin. Separata produktionslinjer ska garantera att det griskött som är avsett för Europa inte kommer i beröring med de förbjudna hormonerna.
Inspektörerna bedömer att de nya produktionsmetoderna fortfarande genomgår en tidig utvecklingsfas. Sannolikt framskjuts Brasiliens förhoppningar om export till EU ett gott stycke in i framtiden. Granskarna har tidigare också påtalat att den lokala övervakningen har luckor. Övervakningen täcker inte hanteringen av ractopamin genom hela produktionskedjan.
De europeiska veterinärerna konstaterar i ett tidigare protokoll att de brasilianska producentkontrollerna inskränker sig till ett årligt stickprov där 60 slaktkroppar analyseras. En sådan kontroll är ofullständig och otillräcklig, fastställer granskarna.
EU-veterinärerna konstaterar att man gång på gång har anmärkt på bristerna i brasilianarnas rutinkontroller. Några väsentliga förbättringar har inte skett. Dessutom förekommer brister inom identifieringen av grisar och härkomstkontrollen. De brasilianska föreskrifterna innehåller inga som helst regler i detta avseende. Det existerande systemet ger inga möjligheter att säkerställa köttets ursprung genom spårning, anmärker inspektörerna.
En annan brist som påtalas är att Brasilien saknar ett officiellt övervakningsförfarande som skulle göra det möjligt att identifiera grisar i ractopaminfria produktionslinjer.
Ractopamin är förbjudet i EU, Japan och Kina samt 148 andra länder. I Kina har substansen regelbundet påträffats i griskött, trots förbudet. I 26 länder, bland dem USA, Australien, Brasilien, Mexiko, Thailand och Kanada, är ractopamin tillåtet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab