Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
19.8.2011 / Landsbygdens Folk
Blodig konflikt om jord fortsätter i Honduras
I de bördiga delarna av norra Honduras har konflikterna om odlingsjord skärpts. Småbrukare ockuperar plantager som de har tilldelats in en tidigare jordreform. Men de stora landägarna slår tillbaka med våld. Konflikten har skördat ett 50-tal dödsoffer enbart under de senaste månaderna. Förra söndagen uppstod nya sammanstötningar som kostade elva människor livet.
Situationen eskalerade då omkring 200 bönder försökte ta över en palmoljeplantage i området Aguán Valley i Colón. Enligt polisen skulle en del av bönderna ha varit beväpnade med machetes och automatvapen.
Vid sammandrabbningen dödades genast två bönder och fyra säkerhetsvakter vid ranchen Paso del Aguán. Följande dag fann polisen ytterligare fem dödade bönder, tre män och två kvinnor. Kropparna hade slängts på en soptipp i närheten.
Plantagen tillhör den mäktiga palmoljekoncernen Dinant Corporation. Enligt bondeorganisationerna har koncernen tillägnat sig marken av 700 småbrukarfamiljer. Dinant ägs av Miguel Facussé, en av de rikaste personerna i Honduras.
Honduras förre president Manual Zelaya gjorde år 2008 ett försök att genom en jordreform lösa de svåra konflikterna om jord in norra Honduras. Därmed skulle de fattiga bönderna hjälpas till en bättre försörjning. Men Zelaya avsattes sommaren 2009 i en statskupp som stöddes av den ekonomiska eliten i Honduras. Kuppen satte stopp för småbrukarnas chanser att få tillgång till egen odlingsjord.
Resultatet har varit dramatiska jordkonflikter då småbrukarna försöker ockupera den jord de anser sig ha rätt till. De stora landägarna låter avhysa ockupanterna med våld, varvid många småbrukare, men också vaktpersonal, dödas eller skadas.
Representanter för småbrukarna förföljs och hotas av polis, militär och privata säkerhetsarméer. Jordbrukar- och människorättsorganisationerna beskyller myndigheterna för ovilja att utreda våldshandlingarna.
I ett försök att gjuta olja på vågorna har den nuvarande presidenten Porfirio Lobo gått med på att bevilja småbrukarna räntefria lån för inköp av mark. Men parterna har inte nått samförstånd om markpriset.
Det prekära läget för småbrukarna i Honduras har uppmärksammats av flera människorättsorganisationer och bland annat i EU-parlamentet. Det internationella trycket har föranlett Lobo att inrätta en statlig kommission för människorättsfrågor i området.
Enligt människorättsorganisationerna har regeringen samtidigt genomfört en konsekvent militarisering i området. Statliga säkerhetstrupper och paramilitäriskt organiserade privata säkerhetstjänster uppges samarbeta öppet.
President Lobo har nu skickat flera hundra poliser och soldater till Paso Aquán i ett försök att lugna ner läget i området.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab