Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
18.8.2011 / SLC
SLC: Skördekostnaderna bör synas i spannmålspriserna
Spannmålsprognoserna för Finland har gett vid handen att en större skörd än normalt är att vänta. Efter att tröskningen inletts har dock beskedet från jordbrukarna varit att skörden inte blir så stor som förväntat. Samtidigt signaleras att spannmålslagren ute i världen är på en väldigt låg nivå. Även i Finland är situationen den att det inte finns så stora mängder spannmål i lagren.
- Med detta som bakgrund är spannmålsuppköparnas första prisnoteringar för hösten ytterst svaga. De högre produktionskostnaderna för den spannmål som nu skördas borde dessutom synas i priserna, slår SLC:s styrelsemedlem, riksdagsledamot Thomas Blomqvist fast.

Ur jordbrukets synvinkel är det viktigt att producenterna har en strategi för sin försäljning av spannmål.
- Då det gäller foderspannmål anser SLC att handeln med foder bör skötas direkt mellan odlaren och husdjursproducenten där det är möjligt. Ett sätt för spannmålsodlarna att gentemot handeln uppnå ett bättre spannmålspris är att gå in i försäljningsringar och då få upp den spannmålsmängd som erbjuds, påminner SLC:s styrelsemedlem Tomas Långgård.

Det ryktas om att EU-kommissionen, som en åtgärd för att göra den europeiska jordbrukspolitiken grönare, kommer att kräva att jordbrukarna uppfyller vissa åtgärder för att erhålla fullt arealstöd. SLC anser att det i så fall bör finnas landsvisa åtgärder som beaktar odlingsförhållandena. De gröna elementen bör dock hellre ingå i de övriga stödformerna, t.ex. miljöstödet, än i EU:s gårdsstöd, konstaterar SLC. Detta eftersom gårdsstödet är grunden i stödsystemet och redan innehåller element som beaktar miljön. Förslaget till EU:s rambudget för 2014 – 2020 ger inte heller utrymme för nya grundkrav eftersom budgeten bibehålls på nuvarande nivå.


Tilläggsinformation:
- Brödsäd/Nyland: SLC:s styrelsemedlem Thomas Blomqvist, tel. 050 512 1776
- Foderspannmål/Österbotten: SLC:s styrelsemedlem Tomas Långgård, tel. 050 555 3646
- SLC:s styrelseordförande Holger Falck, tel. 050 5553711


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab