Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
12.8.2011 / Landsbygdens Folk
Osäker marknadsutveckling för spannmål
Oron på finansmarknaden har ännu haft rätt liten inverkan på spannmålsmarknaden, men det finns fog att befara en viss fortsatt instabilitet. Det finns risk för något sjunkande priser, i synnerhet om nedgången på aktiemarknaden leder till en recession med minskande efterfrågan och bl.a. sjunkande oljepris som följd. Till exempel har oljeväxternas börspriser redan tydligt reagerat på att oljepriset gått ner.
Den här bedömningen gjordes då man analyserade marknadsläget på NSP:s Greppa Marknaden-odlarträffar i Lovisa och Ingå denna vecka.
Men man konstaterade även att råvaror överlag anses vara relativt säkra placeringar i osäkra tider på finansmarknaden och lagren av vete och majs ser fortsättningsvis ut att vara förhållandevis små. Om det kommer uppgifter om problem med skörden eller sådden på olika håll i världen den närmaste tiden kan det snabbt skapa ett nytt pristryck uppåt.
Den globala majsskörden ser ut att bli större än någonsin, men det oaktat minskar lagren. I Finland ser vi ut att få ett överskott om ca 300 miljoner kilo vete. Stämningen på vetemarknaden är ännu rätt avvaktande, både internationellt och här hemma. Det är därför skäl att noggrant följa med såväl väder- som skördeprognoser för att kunna bedöma hur marknaden kan väntas utvecklas nu i höst.

NSP:s spannmålsutskott besökte efter träffen i Lovisa Valkom hamn, där man bekantade sig med lagringskapaciteten för spannmål och diskuterade export av spannmål. Utskottet konstaterade att det skulle finnas behov att satsa på att bygga nya spannmålslager som komplement till Suomen Viljavas nuvarande spannmålssilon i Valkom. Tilläggslager behövs i hamnen för att kunna effektivera exporten av spannmålsöverskottet.
Utskottet förordar satsningar på att förbättra exportmöjligheterna för spannmål. Beslöts att sända en skrivelse till SLC:s styrelse, där man påtalar behovet av exportfrämjande åtgärder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab