Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
12.8.2011 / Landsbygdens Folk
Börskaoset påverkade också agrarnoteringarna
Agrarmarknaderna passerade inte oberörda den gångna veckans turbulens på de internationella börserna. Bland annat sjönk noteringarna för vete och raps, fastän det knappa försörjningsläget egentligen inte har förändrats.
Det tyska andelsförbundet DRV konstaterade på tisdagen att noteringen för vete hade förlorat fem euro per ton på terminsbörsen Euronext i Paris sedan slutet av föregående vecka.
I suget av det sjunkande oljepriset sjönk också priset på raps med upp till 15 euro per ton. Enligt DRV förorsakades börsfallet av nervositet hos placerarna för en världsomfattande recession.
Enligt detta resonemang riskerar förbrukningen av spannmål och oljefrö att minska, såväl som livsmedel och fodermedel. Placerarna kalkylerar också med att en recession kan minska efterfrågan på energi, och därmed också behovet av spannmål som energikälla.
Noteringarna för jordbruksprodukter påverkades ändå mest av allmänna stämningen som inte gynnar stigande kurser. Oron på börserna beror i första hand på de ekonomiska kriserna i USA och EU.
Enligt de tyska experterna är realiteten den att försörjningsläget för spannmål fortsätter att vara knappt, både i EU och på världsmarknaden. De fundamentala faktorerna förblir oförändrade och trenden går huvudsakligen mot stigande priser.
Andelsförbundet anmärker att de sjunkande jordbruksnoteringarna åskådliggör att den ofta kritiserade spekulationen med jordbruksprodukter inte är enkelriktad. Också i framtiden får man räkna med att priser stiger och faller, oberoende av knapphet på varor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab