Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
12.8.2011 / Landsbygdens Folk
Slaktsvin från EU exporteras i rekordtakt
EU-ländernas export av slaktsvin steg under årets fem första månader med 30 procent, jämfört med motsvarande fjolårssiffra. Mest ökar exporten till Ryssland och Kina. MKS-utbrottet i Sydkorea bidrar också till den europeiska exportboomen.
Under de första fem månaderna 2011 minskade EU:s grisimport med 34,4 procent medan exporten ökade med 30,8 procent, jämfört med januari-maj 2010. Enligt EU-kommissionen exporterade EU mellan januari och maj 2011 sammanlagt 1,23 miljoner ton griskött till länder utanför unionen. Jämfört med motsvarande fjolårsperiod ökade exporten med nästan 31 procent.
Det viktigaste exportlandet för de europeiska grisuppfödarna är Ryssland, som ökade sin import av EU-kött med åtta procent, till 341.700 ton. Till Hongkong exporterade EU sammanlagt drygt 200.000 ton, vilket innebär en ökning med 15 procent. Till Kina skeppades drygt 100.000 ton griskött, eller nästan 50 procent mer än för ett år sedan.
I Kina råder en akut brist på griskött då stora mängder grisar har dödats till följd av de senaste årens utbrott av svinpest och MKS. Konsumentpriserna har stigit till rekordnivåer som motsvarar närmare 60 procent av fjolårspriset.
EU-exporten till Sydkorea ökade relativt starkt på grund av den mul- och klövsjukeepidemi som råder i landet. Utbudet av inhemsk vara har därmed minskat betydligt. De sydkoreanska myndigheterna försöker få ett slut på den långvariga epidemin genom vaccinering. Hittills har 3,47 miljoner grisar och nötdjur slaktats. En betydande del av landets köttförsörjning är beroende av importprodukter.
Andra viktiga exportländer för EU:s grissektor är Filippinerna, Ukraina, USA, Kroatien, Angola och Australien. Exporten till Australien och Ukraina har emellertid minskat sedan fjolåret.
Redan senaste år exporterade EU-27 en rekordmängd griskött utanför unionens gränser. Den sammanlagda exporten uppgick till 2,69 miljoner ton, medan endast 43.400 ton importerades. Under de första fem månaderna 2010, importerade EU drygt 15.000 ton griskött, varav hälften kom från Schweiz.
De amerikanska grisproducenterna kan också glädja sig över en rekordexport detta år. Under de första fem månaderna 2011 ökade USA-exporten av griskött med 16 procent. Mest har exporten ökat till Sydkorea, Kina och Japan. Under årets första fem månader hade USA-exporten till det MKS-drabbade Sydkorea redan överstigit den mängd som exporterades under hela fjolåret.
USA har också lyckats öka sin grisexport till Japan. Mexiko är traditionellt USA:s största marknad för exportgrisar. Enligt jordbruksministeriet i Washington minskade exporten till Mexiko i april men återhämtade sig på nytt i maj.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab