Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
12.8.2011 / Landsbygdens Folk
EU-odlare väntar större äppelskörd
Årets äppelskörd i Europa kommer sannolikt att överstiga tio miljoner ton. Äppelskörden ökar med fem procent från i fjol, men blir mindre än medeltalet för de tre senaste åren. Det uppger den internationella fruktorganisationen WAPA i sin färskaste skördeprognos.
Siffrorna offentliggjordes på tisdagen vid den årliga konferensen Prognosfruit som i år arrangerades i Sloveniens huvudstad Ljubljana.
Jämfört med fjolårets katastrofala äppelskörd - 9,8 miljoner ton och den nästsämsta skörden sedan tio år - noterar World Apple and Pear Association (WAPA) detta år en ökning med fem procent. Men det oaktat väntas årets skörd bli svag.
Enligt prognosen räknar WAPA med en sammanlagd äppelskörd på 10,195 miljoner ton för 2011. Nämnas kan att de europeiska odlarna skördade 11 miljoner ton äpplen för två år sedan.
Bland årets populäraste sorter noteras Golden Delicious för en ökning med +5 procent, till 2,533 miljoner ton. Gala ökar med +7 procent till 1,059 miljoner ton medan Jonagold ökar med hela +14 procent till 594.000 ton.
I andra viktiga producentländer på det norra halvklotet räknar man också med stigande äppelskördar. I Kina torde ökningen bli +10 procent. I USA +2 procent och i Ukraina +17 procent.
Den europeiska päronskörden väntas öka med 12 procent, jämfört med 2010. Den totala skörden beräknas till 2,533 miljoner ton. Skörden överstiger treårsmedeltalet med 8 procent.
Populäraste sort år 2011 är Conferens med en produktionsökning av +8 procent till 889.000 ton. Sorten William BC ökar likaså med +8 procent till 307.000 ton. För Abate Fetel noteras hela +66 procent och en skörd på 370.000 ton.
Större skördar väntas också i andra päronområden på det norra halvklotet, framför allt i Turkiet +3 procent, USA +7 procent och Ukraina +25 procent.
Enligt WAPA har klimatet gynnat fruktodlingen detta år, vilket torde märkas genom en god kvalitet och stora frukter. Marknadsföringen underlättas av att den nya säsongen kan inledas utan restlager från fjolåret.
Enligt fruktodlarna förekommer ändå störningar som kan försvåra marknadssituationen i början av hösten. En av dem är ehec-krisen som fortfarande dämpar efterfrågan på stenfrukter, citrus och bananer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab