Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
5.8.2011 / Landsbygdens Folk
Risk för prissänkningar fruktar Atrias ledning
Atria Abp offentliggjorde förra veckan sin halvårsrapport för 2011 och siffrorna för årets andra kvartal.
- Höga råvarupriser i kombination med låga konsumentpriser belastar alldeles klart resultatet för koncernen, säger verkställande direktören Juha Gröhn.
Jämfört med första halvåret i fjol så växte faktiskt omsättningen för årets första hälft med 2,4 procent. Resultatet för perioden var dock negativt och ligger på -5,2 miljoner euro.
Periodens resultat före skatt är också negativt och ligger på -10,9 miljoner medan det under motsvarande period i fjol var 1,7 miljoner.
- Det känns tröstlöst, medger verkställande direktör Juha Gröhn då han presenterar siffrorna.
Trots att Atria i dag har verksamhet i flera länder så är försäljningsbasen fortfarande finländsk. Och den finländska köttkonsumtionen har traditionellt varit övervägande på årets andra hälft. Atria har ändå gett en resultatvarning och förutspår att rörelseresultatet kommer att bli betydligt lägre än i fjol då det låg på drygt 21 miljoner.
Företaget har nu två så kallade effektivitetspaket på gång - ett i Nurmos och ett i Kauhava - vilket i klartext betyder att man minskat personalen med 100 arbetsplatser i Nurmos och att man trimmar produktionen i Kauhajoki. De två effektivitetspaketen betyder tillsammans inbesparingar i driften på 10 miljoner euro på årsbasis. Atria ser om sitt hus också på andra platser än i Finland och på koncernnivå genomför man inbesparingar för sammanlagt 17 miljoner euro.
Atrias lönsamhetsproblem är mångfacetterade. En märkbar orsak är att man inte lyckats anpassa konsumentpriserna till produktionskostnaderna. Det låter sig inte göras i det marknadsläge som råder för köttprodukter i dag. De ekonomiska förändringarna i produktionskedjan går helt enkelt inte att överföra på slutproduktens pris tillräckligt snabbt och då är livsmedelsindustrin en av aktörerna som får ta smällen.
- Det är ett faktum att vi tampas med höga råvarukostnader, säger verkställande direktör Juha Gröhn.
Av Atrias råvaror är två tredjedelar kött, medan en tredjedel består av annat som kryddor och förpackningsmaterial. På en direkt fråga om det här kan göra att producentpriset på kött sjunker ytterligare svarar Gröhn att det är fullt möjligt.
- Om ingen annan utvägs hittas. Men det är naturligtvis inget vi eftersträvar.
Under de senaste åren har spannmålspriserna globalt sett varit relativt höga. Också de påverkar Atrias lönsamhet i negativ bemärkelse.
- Vi väntar nu med spänning på rapporter om hur den kommande skörden faller ut och hur spannmålspriset påverkas. Om två veckor vet vi betydligt mer, säger Gröhn.
Trots att Atria igen en gång kommer med en knagglig halvårsrapport och nästan lika dystra kvartalssiffror så är Juha Gröhn hoppfull inför framtiden.
- Inom ett halvt år så svänger det. Det måste det.
Om befälhavare Gröhn faktiskt lyckas ändra den i huvudsak producentägda köttskutans kurs på ett halvår, så har man alla möjligheter att med en trimmad organisation ta sig an framtidens utmaningar. Skeptiker menar trots allt att Atria inte är tillbaka på rätt köl förrän närmare årsskiftet 2012-2013.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab