Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
5.8.2011 / Landsbygdens Folk
Koloradoskalbaggen påträffad i kärnområdet för potatisproduktion
En koloradoskalbagges bo har påträffats i Storå i södra Österbotten. Livsmedelssäkerhetsverket Evira antar att det finns fler skadedjur på området. Det är dock svårt att upptäcka enskilda bon.
Koloradoskalbaggen har i år upptäckts på ett mer vidsträckt område än tidigare. Antalet har dock inte varit speciellt stort och det har alltid varit fråga om enskilda bon. Hittills har ett tjugotal upptäckter gjorts. På potatisplantorna kan man hitta koloradoskalbaggarnas bo eller vuxna exemplar av skadegöraren.
I potatisbestånden kan även förekomma helt kaläten potatisblast, utan vare sig larver eller vuxna baggar, vilket är ett tecken på att larverna grävt sig ned i marken för att förpuppas.
Det heta vädret bidrar till att påskynda utvecklingen hos pupporna i marken. Något senare kan även äggkolonier påträffas ifall de nya vuxna skadegörarna börjar lägga ägg.
Största riskområdet verkar finnas söder om linjen Vasa-Nyslott.
Det är bråttom med observationer och bekämpning så att de nya vuxna individer som blivit obekämpade inte har någon möjlighet att övervintra efter att ha ätit potatisblast.
Det är också möjligt att de nya vuxna koloradoskalbaggarna i detta stadium ännu aktiveras att para sig och lägga ägg.
Koloradobaggen är tvåkönad och kan föröka sig på egen hand, därför går det snabbt när man väl får in den i odlingen.
Bekämpningen försvåras betydligt eftersom nya koloradobaggegenerationer söker nya platser att etablera sig på i närområdet.
Bekämpningen av skadegörarna ska ske under Eviras tillsyn. Man bör själv inte försöka sig på att bli av med dem.
Livsmedelsäkerhetsverket Evira ber alla yrkes- och husbehovsodlare av potatis att hålla ett öga på sina potatisbestånd samt anmäla misstankar och observationer, även bladlösa kolonier, till dess journummer: 040-8014407 (klockan 09-20, även veckoslut).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab