Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
5.8.2011 / Landsbygdens Folk
Tröskandet inleddes
Det varma vädret i juni och juli är orsaken till att växtbestånden nu är 7-10 dygn före normal tidtabell i hela landet. Spannmålsskörden blir god ifall vädret är gynnsamt under tröskningsperioden och skörden blir av god kvalitet, skriver ProAgria sin växtodlingsrapport.
I juli har dock åskskurar ställvis varit orsaken till svår liggsäd, att potatisstjälkarna lagt sig och kvalitetsproblem i grönsaks- och bärskörden. Mest har det regnat i landets sydvästliga och mellersta delar samt i östra Lappland och torrast har det åter varit i norra Karelen.
Den första rågen tröskades förra veckan i Tavastland. Tröskandet av råg inleds med full effekt denna vecka från söder till de lämpligaste områden i södra Österbotten. Höstvete kan tröskas i Tavastland redan denna vecka och på övriga områden i landet inom en vecka.
Rågskörden väntas i stora delar av landet bli god, endast i östra Finland och norra Österbotten blir skörden normal. Höstveteskörden uppskattas till mängden vara god och till kvaliteten normal i stora delar av landet.
Även tröskandet av vårspannmål inleds. De första växtbestånden med tidigt korn har redan förra veckan tröskats i Egentliga Finland. Tröskandet av tidigt flerradigt korn inleds denna vecka i Tavastland, södra Karelen, norra Karelen, mellersta Finland och södra Österbotten. I norra Finland torde tröskandet av korn inledas inom ett par veckor.
Tröskandet av tidigt havre inleds inom en vecka i Egentliga Finland, Tavastland, Karelen och södra Österbotten. På övriga områden i landet torde växtbestånd med havre kunna tröskas i slutet av augusti. Vårspannmålens skördemängd uppskattas bli god eller åtminstone normal i hela landet, men häftiga åskskurar har ställvis varit orsaken till att spannmålen lagt sig mycket.
Den andra ensilageskörden inleddes i slutet av juli i nästan hela landet. Den andra ensilageskörden uppskattas till mängden vara nöjaktig i södra och mellersta Finland och god i Österbotten. I Karelen har vallarna lidit av torka och skörden blir mindre än normalt. Höet bärgades i goda förhållanden och vallens återväxt har varit god tack vare regn och varmt väder.
I växtbestånden med potatis för lagring pågår knölbildning. Skörden uppskattas bli nöjaktig. Ställvis har häftiga regn kvävt växtbestånd i norra Österbotten.
Rybsskörden väntas bli normal. De första rybsbestånden väntas kunna tröskas i slutet av augusti i södra och mellersta Finland. I Egentliga Finland och mellersta Finland är skördeutsikterna sämre p.g.a. att växtbestånden lagt sig.
Arealen för sådd av höstspannmål torde förbli oförändrad. Arealen för sådd av råg uppskattas öka endast i södra Karelen och norra Savolax. Intresset för odling av hybridsorter av råg ökar i nästan hela landet.
Intresset för att öka odlingen av höstvete finns endast i södra Österbotten.
Att öka odlingen av höstrybs lockar endast odlarna i södra Finland jämfört med tidigare år, men väderleksförhållanden under hösten inverkar avgörande på beslutet vad som sås.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab