Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
5.8.2011 / Landsbygdens Folk
EU-skörden kan bli större än normalt
Försommaren var torr och därefter förmörkades skördeutsikterna av häftiga regn i stora delar av EU. Det oaktat räknar EU-kommissionen med en ökning av spannmålsproduktionen med 1,2 procent, jämfört med fjolåret. I sin senaste prognos beräknar EU-kommissionen att 281,4 miljoner ton spannmål tröskas från de europeiska åkrarna denna höst. Trots den torra försommaren ett bra resultat, som tydligt överstiger fjolårssiffran.
Produktionen av vete torde stiga något till 128 miljoner ton, vilket motsvarar en halv procent mer jämfört med fjolåret. Ett kraftigt plus förväntas inom majsodlingen, där skörden uppskattas till 60,9 miljoner ton, en ökning med 5,4 procent.
Lika tydligt ökar produktionen av råg. Kommissionen räknar med 8,0 miljoner ton, eller 3,3 procent mer än 2010. Kornet stannar sannolikt på fjolårsnivån - kommissionen räknar med 53,2 miljoner ton.
Det är särskilt Frankrike som har lidit av torka. Bristen på regn väntas leda till ett skördebortfall på 9,7 procent, jämfört med 2010. Därmed riskerar den franska spannmålsproduktionen att stanna på 58,9 miljoner ton.
I Ryssland har jordbruksministeriet justerat upp prognosen för årets spannmålsskörd från 85 miljoner ton till 90 miljoner ton. Enligt jordbruksminister Jelena Skrynnik kan exportutsikterna för rysk spannmål därmed höjas från 15 miljoner ton till 18 miljoner ton.
Den oberoende ryska spannmålsunionen har nyligen justerat utsikterna för årets spannmålsskörd uppåt från 89 till 92 miljoner ton. Enligt unionen skulle landets exportpotential nu vara omkring 20 miljoner ton.
En extrem torka och hetta med svåra skogs- och markbränder förstörde förra sommaren en tredjedel av Rysslands spannmålsodlingar.
Också Ukraina led senaste sommar av en svår torka som decimerade spannmålsskörden till 39,3 miljoner ton. Detta resulterade i att landet införde exportkvoter. I år förväntas ett betydligt starkare resultat. Jordbruksministeriet i Kiev har gått ut med officiella prognoser som tyder på att spannmålsskörden hamnar någonstans kring 47 miljoner ton. Detta motsvarar en exportpotential på 23 miljoner ton spannmål.
Men landets biträdande jordbruksminister Mykola Bezugly anser att prognosen är felaktig och alldeles för sparsam. Bezugly räknar med 51 miljoner ton spannmål. Om ministern har rätt, kan Ukraina höja sin exportprognos ytterligare.
Det tredje svartahavslandet, Kazakstan, kan detta år räkna med en spannmålsskörd på 14 miljoner ton, eller 15 procent högre än förra året. Detta framgår av siffror från den statliga jordbruksbyrån KazAgroMarketing. Exportmöjligheterna beräknas till sju miljoner ton spannmål.
Jordbruksmyndigheterna i Vitryssland räknar i år med en spannmålsskörd på nio miljoner ton, inklusive majs. Detta skulle innebära en produktionsökning med två miljoner ton jämfört med fjolåret. Vitryssland har detta år inga planer på att exportera spannmål. Det kan emellertid bli aktuellt med export till utlandet under de följande åren, heter det vid jordbruksministeriet i Minsk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab