Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
5.8.2011 / Landsbygdens Folk
Parlamentet gav grönt för nationella GMO-förbud
Medlemsländerna ska ha rätt att begränsa eller förbjuda odling av genetiskt modifierade grödor på miljömässiga grunder, anser EU-parlamentet som har röstat igenom en lagändring. Förslaget antogs med 548 röster för, 84 emot och 31 nedlagda. Frågan ska nu diskuteras vidare i rådet.
Kommissionen vill ge EU:s medlemsländer rätt att införa ett GMO-förbud på alla grunder utom hälso- eller miljöskäl, som enbart skulle bedömas av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa).
Men parlamentet ansåg att också miljöskäl borde duga som motivering för ett nationellt GMO-förbud. Skälet kan vara resistens mot växtskyddsmedel, bevarande av den biologiska mångfalden eller brist på information om eventuella negativa konsekvenser för miljön.
Parlamentet ansåg också att socioekonomiska effekter borde få utgöra legitima skäl för förbud, till exempel där kontamineringsrisken för konventionella eller ekologiska grödor inte kan hanteras praktiskt.
EU-kommissionär John Dalli lanserade förra sommaren förslaget att låta varje enskilt EU-land välja mellan odling eller förbud av genförändrade grödor utan att lägga fram den vetenskapliga argumentation som hittills har varit nödvändig.
Tidigare måste alla medlemsländer slaviskt följa samma regler till punkt och pricka. Ett land måste lägga fram övertygande, vetenskapliga grunder för att få gå emot Bryssel.
Enligt den nya lagstiftningen ska medlemmarna slippa denna vetenskapliga argumentering. Det ska räcka med att anmäla ett odlingsförbud till kommissionen. Men den nya lagen har hittills mötts med skepsis i medlemsländerna.
Experter i medlemsländerna tvivlar på att lagförslaget ska klara en internationell granskning. Man efterlyser en solidare juridisk bas och mycket tyder på att regelverket kan bli svårt att jämka samman med WTO-avtalet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab