Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
15.3.2002 / LF
Fler storprojekt men minskningen av antalet gårdar håller på att avta
Visserligen ser man en tydlig tendens att aktiva jordbrukare investerar i allt större projekt, men det behöver inte vara en entydig signal om koncentration och mindre antal gårdar eller minskad landsbygdsbefolkning.
Generellt kan man säga att karaktären i investeringarna håller på att ändras: när man tidigare utvidgade litet i gången ser det nu ut som om allt fler väljer att slå på stort med en gång. Det kan bero på ökad framtidstro, men orsaken kan också vara att man känner sig tvungen att välja mellan "allt eller ingenting".
Tidigare var det mestadels enskilda jordbrukare eller jordbrukarfamiljer som utvidgade och köpte upp eller arrenderade marken av dem som slutade. Nu blir det allt vanligare att fler slår ihop sig om stora nya projekt.
Enligt chefen för landsbygds- och strukturenheten vid jord- och skogsbruksministeriet Carl-Gustav Mikander ser man - samtidigt som storprojekten har ökat i antal - att minskningen av antalet gårdar småningom håller på att jämna ut sig.
- Tills ganska nyligen hade vi en minskning på cirka 10 procent per år, men nu är siffran på 5-7 procent, berättar han. Minskningen fortsätter alltså men inte lika kraftigt som förr.
Mikanders slutsats är att vår inhemska marknad - i Finland talar vi än så länge om den egna marknaden, eftersom vi inte är något aggressivt exportland - tål åtminstone de projekt som hittills fått finansieringshjälp.
- Med en minskning av antalet gårdar på 5 procent årligen nu under de närmaste åren tror jag inte det blir stora problem med överutbud, ifall inte importen ökar. Jag tror att på litet längre sikt kommer vi att ha någorlunda balans mellan utbud och efterfrågan, men för dem som planerar stora projekt lönar det sig naturligtvis att tänka efter hur och när lönsamheten utvecklar sig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab