Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
3.8.2011 / SLC
SLC kräver högre producentpriser på kött
Uttalande från Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.:s styrelse


De finländska köttproducenterna kämpar fortsättningsvis med att få lönsamheten att gå ihop. Priset på förnödenheter har gått upp medan producentpriserna alltjämt är på en alldeles för låg nivå. Köttindustrin har inte kunnat överföra den kostnadsökning som uppstått i producentledet till utförsäljningspriset. SLC:s styrelse anser att handeln utnyttjar sin position hänsynslöst med tanke på en fortsatt inhemsk köttproduktion.

Slakteriernas budskap till handeln bör vara att producentpriserna måste upp - något annat budskap från slakterierna kan inte tillåtas. Detta med tanke på den rådande situationen och de kommande jordbrukspolitiska utmaningarna köttsektorn står inför. SLC kräver även att de finländska slakterierna intensifierar samarbetet så att bl.a. slakteri- och transportkapaciteten används maximalt.  Det finns även andra verksamhetsområden där slakterierna kan intensifiera sitt samarbete utan att detta går emot konkurrenslagstiftningen.

SLC förutsätter att regeringen och jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen vidtar åtgärder för att undvika den kraftiga nedtrappningen av det nationella stödet till svin- och fjäderfäsektorn som ytterligare skulle drabba producenterna hårt.

Då det gäller handelns agerande uppmanar SLC konsumenterna att kräva att handelns egna märken så som Rainbow och Pirkka även använder Svanflaggan-märket så att produktens ursprungsland tydligt framkommer.

Tilläggsinformation:
- SLC:s ordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
- SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab