Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
15.3.2002 / LF
Framöver ska startstödet sökas senast ett halvt år före 40 års dagen
Framöver ska startstödet till unga jordbrukare och förhöjt investeringsstöd för unga jordbrukare sökas minst sex månader innan jordbrukaren fyller 40 år. Tidigare var enda tidsfristen att TE-centralen måste fatta beslut om ansökan innan sökanden firat sin 40 års födelsedag.
Den nya regeln anses bättre trygga sökandens rättsskydd. En annan ny regel är att förhöjt investeringsstöd ska sökas inom 4,5 år efter att man etablerat sig som jordbrukare. Regeln ingår i den nya förordningen om åtgärder för utveckling av landsbygden som trädde i kraft i februari.
I förordningens paragraf 9 som gäller sådana stöd som man måste söka om inom utsatt tid har ett undantag i alla fall gjorts för ikraftträdandet: första momentet som handlar om startstödet träder i kraft den 2 april.
Det här ger en chans åt dem som överskridit åldersgränsen på 39,5 år eller som har etablerat sig för 4,5 år sedan att söka startstöd och förhöjt investeringsstöd.
Av praktiska skäl skulle det i vilket fall som helst löna sig att skicka in ansökan till TE-centralen före påsken, det vill säga senast torsdagen den 28 mars.
Nytt i förordningen är också att den som söker om investeringsstöd inom nötköttsproduktionen i anslutning till sina likviditets- och lönsamhetskalkyler måste komma med en utredning om möjligheterna att anskaffa kalvar. Den regeln har kommit till eftersom tillgången till kalvar är begränsad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab