Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
15.3.2002 / LF
Markägare kan få betala en del av kostnaderna för detaljplaner
Markägare som får betydande ekonomisk vinning av detaljplanerna skall vara med om att betala kostnaderna för att planerna förverkligas. I första hand är det meningen att kommunerna och markägarna skall komma överens om saken, men det skall också bli möjligt att bestämma om så kallade utvecklingsersättningar. Det skall vara förbjudet för markägarna och kommunerna att sinsemellan på förhand, innan planläggningen inleds, ingå avtal som binder planläggningen, och meningen är att säkra att beredningen av planerna sker offentligt.
Bland annat dessa förslag ingår i det betänkande av kommissionen för genomförandet av markanvändningsplaner som förra veckan överlämnades till miljöminister Satu Hassi.
Taket för utvecklingsersättningen, som markägaren betalar, föreslås vara högst 60 procent av den nytta som detaljplanen ger markägaren. Man föreslår också att utvecklingsersättning inte skall kunna uppbäras av sådana markägare vars byggrätt i planen inte överstiger 300 bostadskvadratmeter. Kommunen skulle också kunna bestämma om en högre gräns.
- Rätt så häftigt, är SLC:s jurist Helena Ålgars spontana kommentar om förslaget.
- Jag förstår nog att man har ett intresse av få alla markägare med och betala de kostnader som planernas förverkligande föranleder, det här har man ju tillämpat redan tidigare genom att ingå avtal med markägarna. Men 60 procent låter som ganska mycket, medan gränsen på 300 kvadratmeter byggrätt igen verkar ganska låg.
- Jag frågar mig också om lagändringen bör ske i grundlagstiftningsordning, eftersom den kan tänkas påverka äganderättsskyddet. Riksdagens grundlagsutskott tar ju ställning till lagstiftningsordningen i sinom tid.
SLC kommer att ge sitt utlåtande om förslaget i mitten av april.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab