Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
15.3.2002 / LF
Stormskadorna i skogen var större än beräknat
Höstens storm gjorde betydligt större skada på de finländska skogarna än man först trodde. Skogsforskningsinstitutet har inventerat fyra miljoner hektar skogsmark och mätt in 7,3 miljoner kubikmeter stormskadat virke.
Därtill finns också stormskador på de områden, som i inventeringen inte skärskådades. Den svenskösterbottniska kustremsan hör till dem.
- Inventeringen startades genast efter stormen, så vi har haft knappt om tid för arbetet, berättar Erkki Tomppo, professor i skogsinventering på Skogsforskningsinstitutets central i Helsingfors. Kubikmängderna har vi klarlagda, medan jag ännu inte kan uttala mig om i hur stor omfattning förnyelse av de stormskadade skogarna blir aktuell. Svaret på den frågan är ändå inte så avlägsen, utredning pågår som bäst.
- Den skadeomfattning vi nu har gräver djupa hål i skogsförbättringsbörsen. De budgeterade medlen ser ut att inte på långa vägar kunna täcka de kraftigt ökade behoven. Räcker de statliga pengarna inte till, har vi en katastrofsituation under uppsegling.
Vid skador av den här kalibern är den statliga delfinansieringen av central betydelse. Staten hjälper till när förnyelse är nödvändig. Ett halvt hektar är minimiarealen för att statliga pengar ska komma ifråga. Då ersätts plantmaterialet helt, medan arbetskostnaderna kan räkna med en tillhjälp. Stödandelen varierar beroende på vilken zon skogen finns inom.
- På Kustens skogscentrals område ser 600 hektar förnyelse ut att följa i stormens spår, säger föredragande forstmästare Greger Erikslund.
Sydkusten står för 250 hektar av den siffran, medan österbottningarna ser ut att behöva förnya 350 hektar stormskadad skog.
Bristen på statliga medel är ett faktum. Ökade anslag är en nödvändighet för att arbetena ska kunna verkställas. Prioriteringar under rådande förhållanden gör bara att andra arbeten blir lidande.
- Tallvirket borde vara bortforslat före utgången av juni, medan granvirket kan lagras ytterligare en månad utan att vara en riskfaktor som förökningshärd för insekter, säger Erikslund. Med de stora stormskador vi haft, har det ändå inte funnits någon möjlighet att hinna få bort allt vindfällt virke under så här kort tid. Det kan heller ingen begära.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab