Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
5.7.2011 / NSP
Konsumentkampanj för inhemsk mat

Bönderna i Borgå gör ett slag för inhemsk mat i Borgå tisdagen den 5.7 kl. 13-14. Tillfället är gemensamt för NSP och MTK-Uusimaa. Man delar bl.a. ut infoblad till konsumenter utanför livsmedelsbutikerna i passagen (gågatan) i Borgå centrum, och en vädjan om bättre ursprungsmärkning och synlighet för finländska livsmedel överräcks till köpmännen. (Se vädjan till handeln nedan).

Välj inhemskt!

- Under de senaste åren har produktionskostnaderna för bl.a. foder och energi stigit. Trots de höjda produktionskostnaderna har inte producentpriset stigit, vilket har lett till en lönsamhetskris inom den finländska köttproduktionen, konstaterar NSP:s verksamhetsledare Bjarne Westerlund. Speciellt bekymmersam är situationen inom svinnäringen, men även andra produktionsgrenar har lönsamhetsproblem.

-Den finländska konsumenten har rätt till mat till en rimlig kostnad. Fortsätter däremot lönsamhetsproblemen inom produktionen kommer detta att ha följdverkningar på hela livsmedelskedjan i Finland, påpekar Anders Rosengren som är ordförande för Borgå NSP. Borgåproducenterna delar på tisdagen, inom ramen för producentorganisationens kampanj för inhemsk mat, ut infoblad till konsumenter utanför livsmedelsbutikerna i passagen (gågatan) i Borgå centrum, och en vädjan om bättre ursprungsmärkning och synlighet för finländska livsmedel överräcks till köpmännen.

Märkning av ursprungslands ska framgå av vissa specifika produkter så som grönsaker, frukt, kött, fisk och bär. Då det gäller vidareförädlade produkter är märkningen av ursprungsland vanligtvis frivillig.

För tillfället marknadsförs många livsmedel med en image att produkten är finländsk fastän produkten egentligen är tillverkad i ett annat land. Konsumenten kan bl.a. vilseledas genom att marinera utländskt kött i Finland och namnge produkten med ett finskt klingande namn. En marinering, förpackning, sortering eller rensning gör inte produkten finländsk.

-Vi kan alla på olika håll både som en del av livsmedelskedjan och som konsumenter påverka genom att ta fram det mervärde som de finländska produkterna har då det gäller ansvarstagande, kvalitet, säkerhet och smak, framhåller Bjarne Westerlund.

 

Vädjan till handeln om ursprungsmärkning och finländsk mat

I nuvarande situation är det viktigt att konsumenten i butikerna kan göra val till fördel för en finländsk produktion. De finländska konsumenterna har även efterlyst en bättre ursprungsmärkning.

 

Vi producenter önskar därmed av er som representerar handeln:

-       En tydligare och en mer detaljerad märkning av matens ursprung på förpackningarna och i butikernas diskar så att konsumenten kan göra val för en ren, färsk och säker, finländsk matproduktion.

-       Att de finländska livsmedlen får en god synlighet och att inköpen till butikerna görs på ett ansvarsfullt sätt med beaktande av hela livsmedelskedjan

 

Vi vädjar nu till er att ni deltar i vår kampanj för finländska livsmedel. Ni kan delta i kampanjen genom att låta oss sätta upp våra infoblad och affischer i era butiker samt ge de finländska livsmedlen en bra synlighet i era butiker.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab