Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
30.6.2011 / SLC
SLC: En kraftigt krympt EU-jordbruksbudget
EU-kommissionens förslag om att EU:s framtida jordbruksbudget ska minskas med över 10 procent från nuvarande värde skulle bli ödesdiger för den finländska och europeiska jordbruksproduktionen. Det anser Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Om ett sådant förslag godkänns ger budgeten inget svängrum att utveckla den gemensamma jordbrukspolitiken, tvärtom, konstaterar SLC. Kombineras detta sedan med de nationella sänkningarna som ingår i regeringsprogrammet kommer sektorns framtid att vara mycket osäker.
SLC är även mycket bekymrat över de signaler som framkommit att fördelningen av EU:s anslag för landsbygdsutveckling ska ses över och skillnaderna mellan EU-länderna ska krympa då det gäller just dessa anslag. I fall det kommer att innebära försämringar är den finländska situationen mycket bekymmersam.
Finland har genom landsbygdsanslagen kunnat kompensera det missförhållande som uppstått då EU betalar mindre stöd till Finlands jordbruk än till länderna på kontinenten. Nuvarande fördelningsgrund för landsbygdsanslagen som beaktar de nordliga produktionsförhållandena i vårt land är något som Finland har fått igenom på tidigare EU-toppmöten, säger ordförande Holger Falck. En eventuell minskning av Finlands andel av EU:s landsbygdsanslag måste kompenseras.
EU-parlamentet har tidigare uttalat sig om EU-budgeten och då bland annat lyft fram behovet av en tillräcklig budget för att stöda det europeiska jordbruket. Kommissionens budgetförslag kommer förhoppningsvis inte att godkännas av parlamentet, rådet eller den finländska regeringen.
I regeringsprogrammet sägs att de finländska produktionsförhållandena ska beaktas i EU:s jordbrukspolitik. Regeringen och jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen bör nu verka i enlighet med regeringsprogrammet för att trygga grundförutsättningarna för ett lönsamt finländskt jordbruk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab