Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
24.6.2011 / Landsbygdens Folk
Välj inhemskt i sommar!
Välj inhemskt kött när du grillar i sommar. Finländsk mat är ren och hälsosam! Det budskapet spred några av ÖSP:s lokalavdelningar mitt på gågatan i Vasa i onsdags. Samtidigt arrangerades liknande demonstrationer på andra håll i landet.
SLC och MTK har den här veckan inför midsommarhelgen inlett en kampanj för inhemsk mat tillsammans med medlemsförbunden. På gågatan i Vasa samlades några lokalavdelningar till en demonstration där aktiva jordbrukare delade ut budskap till förbipasserande.
- Vi har samlats här för att lyfta fram den inhemska livsmedelsproduktionen. Vi för fram att konsumenterna bör välja inhemskt när de handlar. På grillen ska det vara inhemskt kött och i salladen inhemska grönsaker.
- Finländsk mat är ren och säker, säger ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas, som ansvarar för kampanjen i Österbotten.
Syftet med kampanjen är också att lyfta fram den lönsamhetskris som många jordbruksinriktningar genomlider i dagsläget. Producentpriserna är låga samtidigt som produktionskostnaderna bokstavligen skenat i väg.
- Som det är nu får producenten inte tillräckligt bra betalt för sina produkter. Handeln tar en för stor del av kakan och det här är någonting som allmänheten måste veta. Dessutom pressar livsmedelsimporten priserna på det inhemska och därför är det extra viktigt att konsumenterna väljer inhemskt, säger Grannas.
Under veckan ordnade ÖSP också presskonferenser hos äggproducenten Robert Kuutinen i Närpes och Jonny Kronqvist, svinproducent i Nykarleby. Kronqvist har försökt sprida budskapet om att hans egen näring är i kris.
- Grundproblemet för svinproducenterna är foderkostnaderna. På ett år har spannmålspriserna stigit med hundra procent. Samtidigt stiger el-, uppvärmnings- och bränslekostnaderna medan avsättningspriset, det som vi får i handen, har minskat, säger Kronqvist.
Han är mycket oroad för hur det blir i framtiden. Marknadsekonomin gör att det inte finns mekanismer att påverka producentpriserna, utan i stället far handeln i väg med den största biten.
- På den här punkten måste det komma en ändring till stånd. Handeln måste se till att det tas ut ett högre pris som producenterna får ta del av. För om det inte blir ändringar kommer svinproduktionen på sikt att upphöra i Finland.
- När äldre producenter slutar finns det inte nya krafter som tar över. Åtminstone inte om det prekära läget fortsätter. Ingen av oss arbetar gratis och det här är någonting som bör tas på allvar, säger Kronqvist.
Han ondgör sig också över livsmedelsimporten. Genom importen ökar utbudet i affärerna, vilket gör att trycket på till exempel inhemskt kött ökar mångfalt. Att så är fallet är fel med tanke på att den inhemska svinproduktionen har ett betydligt strängare regelverk än andra länder.
- Samtidigt har vi en uppfödning utan antibiotika och hormoner - och det här är något som vi bör lyfta fram. Den inhemska produktionen är renare, men det har också ett pris. Ett pris som vi inte får ta del av i konsumentpriset, säger Kronqvist.
Enligt honom är producentpriset per kilo svinkött cirka 1,50 euro i dagsläget. På frågan hur mycket som behövs till för att verksamheten ska vara lönsam svarar han så här:
- Vi skulle behöva minst femtio cent till per kilo svinkött. Så ett avsättningspris på kring två euro vore betydligt bättre, säger han.
Och fortsätter:
- Tänk på ett kilo malet kött. Femtio cent per kilo till åt oss skulle inte påverka konsumenten. Det är småpengar för dem - men skulle betyda allt för oss.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab