Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
24.6.2011 / Landsbygdens Folk
Kapitalinkomstskatten skärps
Regeringen vill höja kapitalinkomstbeskattningen från nuvarande 28 till 30 procent. Kapitalinkomster över 50.000 euro ska beskattas med 32 procent. Detta enligt det nya regeringsprogrammet. Därigenom räknar regeringen med att få in tilläggsinkomster på 150 miljoner euro.
I arvs- och gåvobeskattningen vill regeringen ha 16 procent för arv på över 200.000 euro. När det gäller lindringar i samband med generationsväxlingar ska det dock inte bli ändringar.
Samtidigt vill regeringen sänka samfundsskatten från 26 till 25 procent, vilket leder till ett bortfall av skatteinkomster på 200 miljoner euro årligen.
När det gäller de ekonomiska ramarna för att förverkliga regeringsprogrammet vill den nya regeringen göra en förbättring av statens "nettoresultat" med 2,5 miljarder euro år 2015 på årsnivå. Det ska gå till så att hälften består av inbesparingar och hälften av ökade inkomster.
Därutöver ska 800 miljoner omfördelas, så att 400 miljoner används för att trygga grundskyddet och 200 miljoner för att främja sysselsättningen. 200 miljoner euro ska finnas för tilläggsbudgetbehov.
När det gäller energiintensiva branscher vill regeringen sänka energibeskattningen till den miniminivå som EU tillåter.
Regeringen vill å andra sidan ändra jordbrukets energiskatteåterbäring så att den del av energibeskattningen som baserar sig på koldioxidutsläpp också drabbar jordbruket. Med den åtgärden hoppas regeringen få in ett plus på 20 miljoner euro.
Dessutom blir medel för skogsförbättring beskattningsbara. Den vägen har regeringen tänkt sig få in 20 miljoner euro.
Beskattningen av trafikbränslen höjs i två skeden så att den sammanlagda höjningen blir 10 procent med tyngd på koldioxidkomponenter. Det här skulle ge ett tillägg på sammanlagt 250 miljoner euro.
I programmet försäkrar regeringen att fastighetsskatten inte kommer att omfatta åker och skog.
På utgiftssidan vill regeringen spara in på jordbruksstöden med 40 miljoner euro. På övriga moment inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde än stödmomenten ska det sparas in 50 miljoner euro.
Dessutom ska 20 miljoner till sparas in under valperioden från jord- och skogsbruksministeriet, som dock inte har "omedelbara inverkningar på jordbrukarnas inkomstnivå".
Inom hela statsbudgeten har regeringen i övrigt aviserat ytterligare en inbesparing på 100 miljoner euro som man kommer överens om i anslutning till budgetrian.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab