Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
24.6.2011 / Landsbygdens Folk
Ett lamt regeringsprogram, anser SLC
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC konstaterar att regeringsförhandlarna gjort upp ett program som innehåller mycket få positiva skrivningar för lantbrukssektorns verksamhetsförutsättningar och utvecklingsmöjligheter.
I regeringsprogrammet tar man visserligen fasta på att jordbruket är en framtidsnäring, men de konkreta åtgärderna lyser med sin frånvaro, vilket innebär att förändringar leder till försämringar för sektorn. Positiva skrivningar i programmet är en tydligare ursprungsmärkning samt befrämjande av ekologiska och närproducerade livsmedel, noterar SLC.
- Jordbrukets lönsamhet påverkas negativt av att man samtidigt som man beskär budgetanslagen också inför skärpningar i beskattningen som framförallt berör jord- och skogsbrukssektorn, konstaterar ordförande Falck.
SLC kritiserar bl.a. de beskärningar som regeringen beslutat verkställa som innebär en sänkning av de nationella stödanslagen.
- Regeringen tar fasta på att de finländska särförhållandena bättre ska beaktas i den europeiska jordbrukspolitiken. En ambitiös och rättfärdigad målsättning, konstaterar SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback.
SLC hade hellre sett en skrivning då det gäller de nationella anslagen som hade inneburit att de nationella anslagen skulle ha granskats då det är klart hur förändringarna i EU:s jordbrukspolitik utformas.
SLC konstaterar även att förhöjningen av energiaccisen till jordbruket från och med detta år blir kortvarig i och med att accisåterbäringen beskärs.
Då det gäller för jordbruket viktiga frågor som lagen om avträdelsestöd och Gårdsbrukets utvecklingsfonds framtid har man inte i regeringsprogrammet tagit någon klar ställning till lagens fortsättning och fondens roll. SLC konstaterar att med tanke på de unga jordbrukarna är dessa stödformer av mycket stor betydelse och en klarare skrivning skulle behövas.
De skatteförändringar som regeringspartierna beslutat om belastar även lantbrukarnas ekonomiska situation ytterligare. Skogssektorns lönsamhet kommer dessutom att beröras negativt av kapitalskattehöjningen.
- Denna skattehöjning skapar ett tryck på virkespriserna och kan även påverka virkesmarknadernas funktion negativt, säger fullmäktiges ordförande Stefan Thölix.
- Positivt för skogssektorn är att nya skatter på skogsmark avvärjdes.
Thölix konstaterar även att skrivningarna om skogsvårdsföreningarna torde trygga tillgången till skogsfackmän för alla skogsägargrupper.
SLC yrkade i sina förslag till regeringsprogramsskrivningar på en utveckling av företagshälsovården och avbytarverksamheten. I regeringsprogrammet tar man fasta på de unga jordbrukarnas och de arbetsintensiva produktionsinriktningsutövarnas ork i arbetet. Tyvärr uteblev en skrivning om att antalet avbytardagar höjs.
För att stärka den inhemska livsmedelsproduktionen blir det pris jordbrukaren får för sina produkter allt viktigare. SLC understryker att regeringen därför måste införa åtgärder för att stärka jordbrukarens position i livsmedelskedjan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab