Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
24.6.2011 / Landsbygdens Folk
Dyr ost upprör känslorna i Israel
I Israel smäller det på ostfronten. Priset på inhemsk cottage cheese, en grynost som i Israel är något av ett baslivsmedel, har stigit kraftigt. Resultatet är en veritabel konsumentrevolt som breder ut sig via Facebook och Twitter.
De israeliska medierna har de senaste dagarna dominerats av "Cottagecheese-upproret" som sprids likt en skogsbrand i storm via de nya sociala medierna. Allt fler konsumenter bojkottar den inhemska osten efter häftiga prishöjningar.
Då priset för en förpackning på 250 gram plötsligt steg över åtta shekel (1,64 euro), utbröt revolten på allvar. Priset har stigit med 40 procent mellan januari 2008 och juni 2011, medan mjölkpriset har stigit med endast 3,9 procent under samma period.
Enligt tidningen Jerusalem Post exporterar de israeliska tillverkarna samma cottage cheese till USA och EU, där den saluförs till endast halva priset, jämfört med det belopp israelerna måste betala på hemmamarknaden. I medierna betecknas de inhemska tillverkarna som giriga utsugare som utnyttjar sin monopolställning i hemlandet.
Konsumenterna har nu gått ut i offensiven. Mer än 75.000 israeler hade senaste fredag anslutit sig till en organiserad bojkott via Facebook. Bojkotten tas på allvar av konsumenterna. Enligt webbtidningen Haaretz redovisade de stora supermarknaderna redan på fredagen ett försäljningsras på mellan 25 och 50 procent.
Protesterna blev senaste vecka ett huvudbry också för landets högsta politiker. Under en debatt i Knesset ställde en oppositionsledare en bägare med cotton cheese framför näsan på premiärminister Benjamin Netanjahu. Netanjahu fattade vinken och uppmanade på söndagen sina ministrar att finna en lösning på krisen.
Regeringen presenterade snabbt en rad åtgärder för att lugna ner befolkningen, för det fall att ostkrisen inte ebbar ut av sig själv. Detta är mindre sannolikt.
Finansminister Yuval Steinitz uppgav på söndag kväll att regeringen överväger att avskaffa eller sänka de nuvarande handelshindren för att underlätta importen av cottage cheese. Dessutom vill man återinföra den prisreglering som nyligen avskaffades. Åtgärderna skulle enligt Steinitz återställa konkurrensen på den israeliska marknaden och bidra till en rimligare prisnivå.
Det vore en besk medicin, eftersom en lag som inskränker importen av mjölkprodukter till Israel bara är några månader gammal. Landets jordbruksminister måste i så fall gå med på att öppna importen på nytt. Ingen lätt kovändning, eftersom ifrågavarande minister i parlamentet råkar representera de kibbutzim där den kontroversiella osten tillverkas.
Regeringens plan har fått ett kyligt mottagande av mejerierna, som hävdar att finansministern inte har rätt att blanda sig i saken. Enligt mejeriorganisationens ordförande Shraga Brosh vore det lämpligare att importera en ny minister i stället för ost. Brosh betecknar regeringens åtgärdsförslag som ren populism. Genom att lätta på gränsskyddet, riskerar man arbetsplatser i hemlandet.
Enligt de inhemska tillverkarna kan utländsk cottage cheese inte jämföras med inhemsk vara. Den smakar sämre och har en annan konsistens, lyder argumenten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab