Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
22.6.2011 / NSP
Konsumentkampanj för inhemsk mat

Grilla inhemskt!

Midsommaren är som bekant en helg när finländarna unnar sig god mat och dryck.

-Välj inhemskt kött och grönsaker till midsommargrillen, uppmanar NSP:s verksamhetsledare Bjarne Westerlund. Inhemsk, möjligast närproducerad, nypotatis hör givetvis även midsommarbordet till. Jordbrukarnas intresseorganisation SLC har denna vecka inlett en kampanj för inhemsk mat. SLC vänder sig tillsammans med MTK till både industri och handel med krav på klar och tydlig ursprungsmärkning. Men fram för allt vänder man sig till konsumenterna med uppmaningen ”Grilla inhemskt!”. Som konsumenter kan vi med våra val påverka den finländska jordbruksproduktionen.

Lokalt kommer man på olika håll i Svenskfinland bl.a. att i närheten av butiker sätta upp affischer med budskapet ”Finländsk mat är ren och säker” och ”Finländskt kött, tack!”. Dessutom kommer man under sommaren att dela ut flygblad och ta en diskussion med den lokala köpmannen. De lokala förädlingsföretagen uppmanas att bättre sätta ut matens ursprung på sina förpackningar.

Ansvarsfull och lönsam matproduktion samt matsäkerhet är nu allt viktigare frågor, när matkriser har blivit allt vanligare. Enbart en tillräcklig inhemsk matproduktion tryggar den finländska matsäkerheten.

- Trots att man i regeringsprogrammet talar för säkerställandet av familjejordbruket är det ingen självklarhet att vi även i framtiden har kvar en egen på familjejordbruk baserad husdjursproduktion, påpekar NSP:s ordförande riksdagsman Thomas Blomqvist. Många, speciellt svingårdar, är idag beredda att kasta in handduken på grund av dålig lönsamhet. Priset är lågt samtidigt som bl.a. foder- och energikostnaderna har skjutit i höjden. Handeln och förädlingsindustrin bör nu ta sitt ansvar genom att genast höja producentpriset. Genom att välja inhemskt kan var och en ta ställning för en fortsatt inhemsk livsmedelsproduktion, framhåller Blomqvist.

NYLANDS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUND NSP R.F.

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab