Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
17.6.2011 / Landsbygdens Folk
Ändring av tilläggsåtgärder kan bli möjligt i samband med miljöstödet
Övervakningskommittén för "Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2007-2013" har beslutat att för kommissionen föreslå en programändring som berör jordbrukets miljöstöd. I ändringsförslaget fastställs jordbrukarens möjligheter att ändra tilläggsåtgärderna i samband med miljöstödet för jordbruket när förbindelseperioden förlängs. Tidigare har beslut om tilläggsåtgärder fattats i början av förbindelseperioden och möjligheterna att ändra dem har varit mycket begränsade.
Enligt föregående programändring som godkändes av kommissionen i april i fjol kan de miljöstödsförbindelser som löper ut 2012 och 2013 förlängas med två respektive ett år till slutet av programperioden. Syftet med de ändringar som nu föreslås är att underlätta utvecklingen av produktionen för de gårdar som förlänger förbindelsen och att förstärka förbindelsernas nytta för miljön.
Ifall kommissionen godkänner förslaget kan jordbrukare som förbundit sig till miljöstödet under 2007 och 2008 och som förlänger sin förbindelse till utgången av 2013 avsäga sig tilläggsåtgärderna "Mångsidigare odling" eller "Bruk av metoder för uppföljning av skadedjur" eller byta ut dessa mot andra tilläggsåtgärder. Inom stödregionerna A och B är det i regel inte möjligt att frånträda en tilläggsåtgärd om den är förbindelsens enda tilläggsåtgärd. Vidare kan de avsäga sig tilläggsåtgärden "Spridning av stallgödsel under vegetationsperioden" om gården ansöker om avtal om specialstöd för placering av flytgödsel. Inom stödregionerna A och B krävs dessutom att en ny tilläggsåtgärd väljs om förbindelsen innehåller endast en tilläggsåtgärd.
Det är även möjligt att byta en tilläggsåtgärd som berör växttäcket inom stödregionerna A och B till en mer krävande och för miljön effektivare åtgärd som berör växttäcket. I miljöstödet ingår sammanlagt tre alternativa tilläggsåtgärder med olika kravnivå som förutsätter växttäcke vintertid, samt att Inom C-stödområdet välja tilläggsåtgärden "Extensiv vallproduktion" som ny tilläggsåtgärd.
De ändringar som föreslagits medför inget återkrav av stödet för tilläggsåtgärderna, eftersom förbindelsen varit giltig i de fem år som krävs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab