Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
17.6.2011 / Landsbygdens Folk
Klart för europeiskt skogsavtal
Europa blir först i världen med ett juridiskt bindande avtal om en hållbar skötsel av skogarna. De skogsansvariga ministrarna i 47 europeiska länder vid ministerkonferensen Forest Europe beslöt om avtalet på onsdagen i Oslo.
Efter fyra år som ordförande för den europeiska skogsorganisationen Forest Europe, kunde Norges jordbruks- och livsmedelsminister Lars Peder Brekke kungöra resultatet som en viktig milstolpe.
Brekke konstaterade att de 47 medlemsländerna inklusive EU hade enats om ett bindande skogsavtal. Enligt Brekke har avtalet alla chanser att bli en viktig uppföljning till Rio-processen och därmed ett föredöme för hela världen.
Förhandlingarna om själva avtalet inleds omedelbart. Det första mötet ska hållas i november. Finländaren Jan Heino, som är ledande skogsexpert vid jord- och skogsbruksministeriet, kommer att leda arbetet.
Enligt tidtabellen ska avtalet färdigställas år 2013. Sammanlagt deltar 47 europeiska länder i samarbetet, bland dem EU-länderna och Ryssland.
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila framhöll under sin taltur skogssektorns betydelse för utvecklingen mot en grönare ekonomi.
Anttila konstaterade att de finländska skogarna är i gott skick. Hon räknar inte med att det nya skogsavtalet ska medföra några större förändringar för den finländska skogspolitiken.
Sverige har förhållit sig tveksamt till att komplettera det frivilliga, mellanstatliga samarbetet med ett rättsligt bindande avtal om hållbart skogsbruk. Den svenska regeringen misstänker att skogsavtalet kan bli en inkörsport för en heltäckande skogspolitik i EU.
Andra medlemsländer har däremot irriterat sig över den svenska hållningen. Kort före konferensen i Oslo gav Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson med sig, och beslöt att stödja förhandlingarna om ett skogsavtal inom ramen för Forest Europe.
Sverige kräver ändå garantier för att avtalet inte får leda till ökat EU-stöd för skogsbruksåtgärder. Medlemsländerna ska också få säga nej till avtalet om de inte finner det ändamålsenligt.
Ministerkonferensen godkände också målsättningarna för Europas skogar fram till 2020 om fortsatta åtgärder för en hållbar skogsskötsel och -användning. I anslutning till konferensen publicerades också en rapport om läget i Europas skogar år 2011.
I konferensen deltog cirka 300 delegater, bland dem ministrar med ansvar för skogsfrågor, experter samt representanter för ett tiotal internationella organisationer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab