Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
14.6.2011 / Landsbygdens Folk
Kom ihåg att meddela om ändring av såningsarealer
15 juni är sista dagen för att lämna in anmälan om ändring av såningsarealer. På blanketten kan man göra ändringar gällande till exempel växtarter, jordbruksskiftenas storlek och antalet jordbruksskiften. Också då besittningen av ett skifte har ändrats eller skiften tagits ur odlingsanvändning efter 29.4 kan anmälan om detta göras till och med den 15.6.
Anmälan görs med blanketterna 102A och 102C. Efter det går det att helt eller delvis annullera stödet för ett skifte före underrättelse om övervakning (blankett 145).
NTM-centralernas inspektörer avlägger i år övervakningsbesök på cirka 3.800 gårdar med början den 16 juni. Av gårdarna som ansökt om nationella husdjursstöd och från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning övervakas fem procent i stället för tidigare tio procent. Andelen övervakningar motsvarar nu övervakningarna av EU:s djurbidrag och det ringa antalet påföljder kräver inte heller några fler övervakningar.
En försummelse av villkor i avtal om miljöspecialstöd kan orsaka en påföljd på fem procent för miljöbasstödet enbart när villkoren för specialstödsavtalet inte har följts överhuvudtaget. I övrigt bestäms påföljderna i regel i överensstämmelse med den fastställda kostnadsandelen för villkoret.
Brister i anläggandet och skötseln av naturvårdsåker leder till att stödet minskas ner till gränsen 50 procent, varefter hela stödet avslås.
Om fel växtart har uppgetts orsakar det normala arealpåföljder, på samma sätt som under tidigare år.
Vid övervakningen kan skiftets areal bestämmas med hjälp av digitalt kartmaterial i ett kartprogram eller med GPS-utrustning. Den tolerans som används vid GPS-mätningar blir aningen större och är från och med i år 0,5 meter gånger skiftets omkrets.
Vid ansökan om stöd behöver man inte längre lämna in arrendeavtalen, men besittningen av skiftena kontrolleras alltjämt i samband med övervakningen.
Inom de arealbaserade stöden blir liksom hittills följden att en areal över tre procent för stor anmäls, så att stödet minskas med en andel som är dubbelt så stor som arealskillnaden (så kallad sanktion). Arealpåföljderna beräknas enligt växtartsgrupp för de olika stödens del.
Nytt från och med detta år är alltså att förhöjt återkrav kan tillämpas också för högst fyra tidigare år. Om det alltså vid 2011 års övervakning konstateras att en alltför stor areal har anmälts, kan det förhöjda återkravet tillämpas från och med 2007. Granskningen sker separat för varje enskilt år.
Förhöjt återkrav vidtas för tidigare år endast när felet är tydligt. Ett tydligt fel som konstaterats vid arealövervakningen är till exempel när byggnader eller beskogade områden har ingått i de anmälda arealerna. Av fjolårets övervakningsresultat att döma kommer förhöjt återkrav att gälla bara en liten del av de gårdar som övervakas.
Förhöjt återkrav tillämpas inte, om skiftena har övervakats tidigare och den nya basskiftesareal som mätts upp vid övervakningen har använts i ansökan. Om det på basskiftet växer grödor på olika stödnivåer och det inte längre går att konstatera på hur stor areal dessa grödor har vuxit under tidigare år, återkrävs stödet inte. Det förhöjda återkravet gäller inte nationella stödsystem, men i fråga om areal som inte är stödberättigad kan också de nationella stöden för tidigare år bli föremål för normalt återkrav.
Förhöjt återkrav som riktar sig mot tidigare år tillämpas förutom vid arealövervakning också på konstaterade brister i handlingar som rör miljöstöd och stöd för djurens välbefinnande. Brister i handlingarna kan beröra exempelvis skiftesvisa anteckningar, odlingsplaner, markkarteringar eller hälsovårdsavtal. Om handlingarna vid övervakningsåret saknas granskar man också situationen under tidigare år. När det gäller djurövervakningar kan förhöjt återkrav orsakas till exempel av tydliga fel i registeranteckningarna som lett till ansamling av stöd på oriktiga grunder.
Retroaktiviteten övervakas inte särskilt, utan felen som rör tidigare år granskas i samband med den kontroll som utförs under övervakningsåret. Om det förhöjda återkravet gäller tidigare år får jordbrukaren övervakningsprotokollets resultatbilaga för varje enskilt år. NTM-centralen hör jordbrukaren om de tidigare årens situation.
Ett förhöjt återkrav som riktar sig mot tidigare år kan avgöras senare då 2011 års övervakning är avslutad. Kommunens landsbygdsnäringsmyndighet verkställer ett hörande om eventuella återkrav med anledning av övervakningen och fattar ett nytt stödbeslut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab