Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
14.6.2011 / Landsbygdens Folk
Satsa på en utförlig bekämpning av flyghavre
Rätt tidpunkt, tillräcklig dosering, optimala tankblandningar och framförallt en omsorgsfull besprutning garanterar en effektiv kemisk bekämpning av flyghavre. En okulär kontroll av flyghavreförekomsten i det ifrågavarande spannmålsbeståndet är ett praktiskt sätt att bedöma doseringsbehovet.
Såväl i Österbotten, som i södra Finland och på Åland har sådden gått smidigt och man kan vänta sig att ett tillväxtskede som lämpar sig för kemisk bekämpning av flyghavre nås redan i god tid före midsommar. På en del platser har det dessutom regnat i någon mån vilket försnabbat utvecklingen ytterligare.
Den kemiska bekämpningen av flyghavre bör utföras innan spannmålsbeståndet sluter sig. Flyghavren har då 3-4 blad utanför koleoptilen och den börjar buska sig. Bekämpningen kan fördröjas ända till 1-nodsstadiet, vilket försäkrar att så många flyghavreplantor som möjligt grott, men bör då ske med högsta tillåtna dos som alltid då förekomsten är riklig.
För att försäkra sig om att den kemiska bekämpningen lyckats bör man komma ihåg att granska beståndet ungefär i medlet av juli då flyghavrens vippa börjar bli synlig. Plockning kompletterar alltid den kemiska bekämpningen och plockningsrundor bör göras med 2-3 veckors mellanrum.
Plockning som enda bekämpningsmetod blir aktuell om flyghavreförekomsten är liten. De egna eller den egna familjens resurser och krafter ska inte överskattas gällande plockning av flyghavre. Om gården har många skiften så tar enbart en granskningsrunda redan en hel del tid.
Vid bekämpning av flyghavre är det viktigt att göra ett noggrant arbete då misstag i fråga om bekämpningen i värsta fall märks av på skiftena under flera år.
Myndigheterna kommer att övervaka flyghavreförekomsten allt intensivare under juli och augusti månad. I år ligger övervakningens tyngdpunkt på skiften med hög risk för förekomst. På områden med generellt hög flyghavreförekomst granskas alltså de skiften som tidigare haft problem med flyghavre och är noterade för det i flyghavreregistret.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab