Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
3.6.2011 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar oroar sig över djurhållningen
Den europeiska animalieproduktionens framtid oroar EU:s jordbruksministrar, som i början av veckan samlades till en inofficiell träff i Debrecen, Ungern. Särskilt hotad är djurhållningens framtid på LFA-områden.
Inbjudna representanter för jordbrukets producentorganisationer utnyttjade möjligheten att lägga fram sina åsikter om animalieproduktionens framtid. Den nyvalda Copa-ordföranden Gerd Sonnleitner hänvisade till animalieproduktionens viktiga roll i LFA-områden.
Sonnleitner oroade sig över EU-kommissionens planer att omdefiniera kriterierna för mindre gynnade områden. Risken är stor att nuvarande LFA-områden i värsta fall kan förlora sin status utan relevanta grunder.
I sådana områden löper animalieproduktionen risk att försvinna helt och hållet. Detta kan inte accepteras, sade Sonnleitner, och uppmanade kommissionen att ompröva sin strategi.
För Finlands del har mjölkkvoterna varit en viktig faktor för att garantera animalieproduktionens kontinuitet i mindre gynnade områden. Då kvotsystemet försvinner ökar risken att produktionen söker sig till områden med gynnsammare förhållanden.
Enligt jordbruksminister Sirkka-Liisa Anttila är det viktigt att stöden till mjölkproducenterna i mindre gynnade områden bibehålls på den tidigare nivån. LFA-stöden borde utvecklas så, att de bättre riktar sig till animalieproduktionen.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș vill tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att finna nya lösningar på de svåra lönsamhetsproblemen inom EU:s nötköttsektor. Producenterna kämpar med stigande produktionskostnader och låga priser.
Initiativet välkomnades av Cogeca-ordföranden Paolo Bruni, som påminde om att producenternas ställning i livsmedelskedjan måste stärkas. Enligt Bruni borde utbudet kanaliseras via kooperativen för att öka jordbrukssektorns inflytande.
För övrigt överskuggades den inofficiella ministerträffen av ehec-krisen. Nervositeten bland ministrarna var påtaglig, eftersom infektionens exakta källa inte hade identifierats ännu på tisdagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab