Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
3.6.2011 / Landsbygdens Folk
Ehec hotar existensen för många EU-odlare
Den europeiska grönsaksodlingen fruktar miljonförluster till följd av ehec-krisen. I Tyskland har handeln med råa grönsaker praktiskt taget helt stannat upp. På många håll har till och med försäljningen av jordgubbar fallit med hälften.
Den elaka ehec-bakterien hade fram till måndagen skördat elva dödsoffer i Tyskland. Ett tusental personer hade insjuknat, också i Tysklands grannländer.
Ehec är en bakterie som finns i tarmen hos människor och djur, särskilt kor, får och getter. Den kan spridas till grönsaker om de vattnas med förorenat vatten, eller om grönsakerna gödslas med kogödsel.
De tyska hälsovårdsmyndigheterna har febrilt försökt finna källan till spridningen. Man tror att det finns en koppling till gurka, tomat och sallad. Det enda konkreta spåret i början av denna vecka var några spanska biogurkor.
De tyska hälsovårdsmyndigheterna hävdade att infektionen kunde ha sitt ursprung i förorenade spanska gurkor. Resultatet var att efterfrågan på gurka och andra grönsaker från Spanien lamslogs.
Förlusten för de spanska odlarna beräknas till åtta miljoner euro per dag. Den spanska jordbruksministern Rosa Aguilar har hotat att kräva skadestånd från Tyskland.
Spanjorerna motiverar sin ilska med att de tyska myndigheternas uttalanden om spanska gurkor inte kunde bekräftas. Gurkorna innehöll ehec-bakterier av en avvikande stam.
De utpekade spanska exportörerna försäkrar att de arbetar med säkra produktionsmetoder utan kontamineringsrisker. De hänvisar i stället till att gurkorna kan ha smutsats ned under transport eller lagring.
I vilket fall som helst införde Ryssland redan på måndagen ett importförbud för grönsaker från både Tyskland och Spanien. Om läget inte klarnar, kan Ryssland utvidga förbudet till hela EU, uppger ryska myndigheter.
I Tyskland har efterfrågan på sallatsgurka och grönsaker sjunkit dramatiskt. I flera städer har åtgången fallit till praktiskt taget noll. Konsumenterna låter till och med jordgubbarna stå kvar i handeln, fastän säsongen för inhemska jordgubbar nyss har börjat.
Också holländska grönsaksodlare drabbas av förluster, eftersom exporten till Tyskland har stoppats upp nästan helt och hållet. I Tjeckien ryktas det om att ett parti misstänkta gurkor skulle ha nått ut i handeln.
I Österrike har myndigheterna gått ut med varningar för spanska biogurkor, tomat och sallat.
Så länge myndigheterna inte lyckas konkretisera källan till infektionen, förblir situationen katastrofal för grönsaksodlarna. Odlarna måste antingen slänga bort sina produkter eller plöja ner dem i åkern.
De ekonomiska skadorna lät sig ännu inte fastställas i början av denna vecka men det tyska jordbruksministeriet räknar med stora miljonbelopp. Åtskilliga grönsaksodlare i Tyskland, Spanien och flera övriga EU-länder ser sin existens hotad.
Ehec-krisen kom att överskugga de europeiska jordbruksministrarnas informella möte i ungerska Debrecen. Ministrarna hade samlats för tre dagar för att diskutera CAP-reformen och djurskydd.
Spaniens jordbruksminister Rosa Aguilar meddelade på måndagen att hon kommer att be EU om ekonomiskt stöd för de spanska grönsaksodlare som har drabbats av förluster i samband med ehec-krisen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab