Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
3.6.2011 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet stöder reformförslag för CAP
EU-parlamentets jordbruksutskott anser att EU-kommissionen förslag till den framtida jordbrukspolitiken går i rätt riktning. I sitt betänkande betonar utskottet också, att jordbrukets anslag inte får sänkas.
Det har varit ett stort arbete att jämka samman europarlamentarikernas åsikter om jordbrukspolitiken inom samma pärmar. Rapportören, tysken Albert Deß, måste bearbeta mer än ettusen ändringsförslag innan rapporten var mogen för behandling.
Rapporten skisserar upp EU-parlamentets syn på den framtida jordbrukspolitikens grundlinjer. Texten godkändes närapå enhälligt i utskottet. I juni ska texten behandlas i plenum och allt talar för att den godkänns med betryggande majoritet.
Parlamentet ger agrarkommissionär Dacian Cioloș ett gediget stöd i hans strävanden att försvara en stark jordbrukspolitik och hålla hotande budgetnedskärningar på avstånd. Jordbruksutskottet betonar att budgeten för den gemensamma jordbrukspolitiken bör förbli oförändrad. I annat fall kan jordbruket inte fylla sina uppgifter att upprätthålla livsmedelssäkerhet och miljöskydd, skapa nya arbetstillfällen och ge förnybar energi.
Den så kallade Deß-rapporten avviker inte mycket från EU-kommissionens preliminära förslag, som Cioloș lade fram senaste november. Båda versionerna bygger på en modell med två pelare och diverse gröna inslag. Den första pelaren omfattar bland annat direkta gårdsstöd som kopplas till arealen. Enligt parlamentarikerna borde också de gröna inslagen slussas in den vägen.
Ursprungligen föreslog rapportören ett system av kompletterande miljöutbetalningar i den andra pelaren. Men utskottet strök detta med argumentet att EU-byråkratin inte ska belastas med nya administrativa bördor.
Jordbruksutskottet efterlyser en rättvisare fördelning av de direkta stöden mellan medlemsstaterna och olika kategorier av jordbrukare. I framtiden borde varje medlemsland få en minimiandel av de genomsnittliga betalningarna inom unionen.
Utskottet stöder EU-kommissionens förslag att sätta ett tak på stöden till stora gårdar med en stödrätt som överskrider en miljon euro. Motståndet mot en övre gräns har varit stort i bland annat Tyskland och jordbruksministrarna förkastade ett nytt kommissionsförslag så sent som i mars. Men Cioloș vill inte ge upp, och backas nu upp av parlamentet.
Utskottet stöder kommissionens linje att begränsa stödutbetalningarna till så kallade "aktiva jordbrukare ", som använder mark för produktion. En förutsättning är att kommissionen ger en tydlig definition av begreppet "aktiva jordbrukare". Systemet får inte diskriminera deltidsjordbrukare, understryker utskottet.
Deß-rapportens förslag till resolution kommer att gå till omröstning i plenum den 22-23 juni. Kommissionen ska presentera sitt förslag till lagstiftningspaket under hösten. Därefter ska parlamentet tillsammans med rådet förhandla om utformningen av det slutliga innehållet i lagstiftningen.
Lissabonavtalet ger parlamentet full medbestämmanderätt i CAP-frågor. Det innebär att EU-kommissionen måste rätta sig efter parlamentarikernas vilja, senast då CAP-reformen står på slutrakan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab