Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
3.6.2011 / Landsbygdens Folk
Snart skjuter efterfrågan på energived i höjden i Österbotten
År 2013 kommer efterfrågan på bioenergi från de österbottniska skogarna att skjuta i höjden. Då tas Vaskiluodon Voimas biogasanläggning i bruk och årsbehovet av energived kommer att uppgå till cirka 200.000 kubikmeter. Den stora frågan är om energiveden räcker åt alla?
- Energiveden inom vårt anskaffningsområde ska räcka till. Som vi ser det är den största utmaningen för anskaffningen statens styrmekanismer för att på lång sikt garantera att leveranskedjan är lönsam, säger Esa Koskiniemi, anskaffningsingenjör vid EPV Bioturve Ab.
EPV Bioturve Ab är dotterbolag till EPV Energi som äger Vaskiluodon Voima tillsammans med Pohjolan Voima.
- Vårt anskaffningsområde sträcker sig inom en radie av hundra kilometer och vi är intresserade av alla olika energivedssortiment. Utöver det är vi också intresserade av biprodukter från skogsindustrin samt rent och obehandlat återvinningsträ, förklarar Koskiniemi.
Kommer den ökande efterfrågan på energived att påverka prisbildningen? Koskiniemi har inget exakt svar på frågan.
- Det får tiden utvisa. Men prisutvecklingen på energived får inte avvika för mycket i jämförelse med andra bränslen som till exempel torv, som är anläggningens andra huvudbränsle.
Den enda som har kommit fram till ett teoretiskt svar på frågan om energiveden räcker åt alla när biogasanläggningen tas i bruk är projektet Bioenergi Kusten.
- Vi har gjort en kartläggning av skogen i landskapet Österbotten och vi har bland annat beräknat grot (grenar och toppar), stubbar samt energived ur gallringsskogar. Våra beräkningar visar att vi årligen kan ta ut 330.000 fast kubikmeter, säger energirådgivare Patrik Majabacka vid Kustens skogscentral.
I beräkningen ingår inte torvbrytning eller biprodukter från skogsindustrin. Och Majabacka understryker att det är teoretiska siffror.
- Vi har räknat ut potentialen, vad som faktiskt borde kunna tas ut. Siffrorna grundar sig på skötselåtgärder för skogsbruksplaneringen, vilket innebär att markägarna måste sköta skogarna enligt rekommendationerna. Då kan vi uppnå 330.000 fast kubikmeter.
Frågan - räcker energiveden åt alla i Österbotten när anläggningen är i produktion? - är trots det ytterst svår att besvara. Problemet är nämligen att man vid Kustens skogscentral inte vet exakt hur mycket som tas ut i dagens läge.
- Vi vet inte hur stor del av potentialen som utnyttjas av anskaffningsfirmorna och skogsbolagen i dag. Det beror på att det är affärshemligheter.
Inom ramen för projektet har man dock försökt göra en uppskattning av användningen.
- Vi har uppskattat uttaget till 150.000 fast kubikmeter, men själv tror jag att det kan handla om mängder på närmare 200.000 fast kubik, säger Majabacka.
Enligt den beräkningen återstår det i teorin cirka 180.000 fast kubik energived. Det innebär att behovet bör kunna tillgodoses.
- Vi kan således fördubbla energivedsuttaget och utifrån de här teoretiska beräkningarna klarar vi således av att tillgodose den nya anläggningens behov - men siffrorna är inte exakta.
Hur stora mängder energived förbrukas i dag i Österbotten? Enligt Majabacka eldas cirka 500.000 fast kubik energived runt om i landskapets redan nu befintliga anläggningar. I beräkningen ingår stora användare som Alholmens kraft i Jakobstad och Kokkolan Voima i Karleby samt alla de många lokala bioenergianläggningarna.
- En halv miljon kubik per år låter mycket, men då ska vi komma ihåg att anskaffningsområdet sträcker sig utanför Österbotten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab