Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
3.6.2011 / SLC
Tike: Lantbruket sysselsätter nu 30 procent färre människor än 2000
Strukturomvandlingen fortsätter inom lantbruket i Finland. Enligt Tike, dvs. Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral, har sysselsättningen inom lantbruket sjunkit med en tredjedel från 2000. Under samma period har antalet lantbruks- och trädgårdsföretag sjunkit med en femtedel.

År 2010 arbetade totalt 125 300 personer med lantbruk. Förändringen antyder inte direkt att arbetsmängden på gårdarna har minskat. Den tid som använts för lantbruksarbeten har minskat med endast 13 procent. Mjölkboskapsgårdarna sysselsätter mest.

– En skötare av en mjölkboskapsgård arbetade i genomsnitt 255 dagar om året på gården, dvs. nästan dubbelt mer än en genomsnittlig lantbruksarbetare, berättar projektforskare Pasi Mattila från Tike.

Största delen av det totala arbetet inom lantbruket och trädgårdsodlingen utförs i regioner där boskapsskötseln är den dominerande produktionsinriktningen. Skötseln av spannmålsgårdar kräver i genomsnitt en tredjedel av arbetstiden.

Gårdarna sköts av jordbrukare som i genomsnitt är tre år äldre än 2000

Den genomsnittliga finländska jordbrukaren är 51 år gammal, dvs. tre år äldre än 2000. De yngsta jordbrukarna arbetar på gårdar med svinuppfödning. Även mjölkboskapsgårdarna sköts av personer med en medelålder på under 50 år.

– Just nu sker det inte så många generationsväxlingar på gårdarna. Under de senaste fem åren har 10 procent av gårdarna genomgått generationsväxlingar, säger Mattila.

En genomsnittlig finländsk gård har ägts av sin nuvarande ägare i drygt 20 år.

En tredjedel av dem som arbetar inom lantbruk är kvinnor. De arbetar främst på hästgårdar. Även trädgårdsodling sysselsätter en hel del kvinnor. Vad gäller antalet arbetar mest kvinnor på spannmålsgårdarna.

Omkring hälften av arbetskraften i lantbruks- och trädgårdsföretagen har utbildning inom området. Lantbruksexamen är vanligast bland jordbrukare som ansvarar för verksamheten på boskapsgårdarna. Ett undantag är emellertid får-, get- och hästgårdarna. Skötseln av dem har till en början ofta varit en fritidssyssla, och därför har de personer som sköter dem inte nödvändigtvis utbildat sig inom området.

Antalet gårdar har halverats på 20 år

Antalet lantbruks- och trädgårdsföretag har på tio år sjunkit med en femtedel till 63 874 stycken. Sedan 1990 har antalet gårdar halverats. I dag verkar endast en tredjedel av gårdarna inom husdjursskötsel. Ännu för 10 år sedan angav hälften av gårdarna husdjursskötsel som huvudsaklig produktionsinriktning.

En del av boskapsgårdarna har lagt ner verksamheten och en del har fokuserat på växtodling, vilket resulterat i en ökad andel spannmålsgårdar. Hästskötselns betydelse har ökat. Antalet gårdar som har hästskötsel som huvudsaklig produktionsinriktning har ökat något, och deras andel av alla gårdar har ökat med nästan en tredjedel från 2000.

Lantbruksräkningens digitala publikation om arbetskraft (du behöver Adobe Flash Player för att kunna läsa tidningen)

Statistik om arbetskraft


Uppgifterna framgår av Tikes statistiska statistiska undersökning Lantbruksräkningen 2010. Resultaten av undersökningen publiceras i fem avsnitt på webbplatsen www.maataloustilastot.fi. Uppgifterna om arbetskraften inom lantbruket publiceras först. Därefter publiceras uppgifterna om den övriga företagsverksamheten på gårdarna 29.6.2011. Uppgifterna i Lantbruksräkningen har insamlats under 2010 och 2011 från alla finländska gårdar och trädgårdsföretag.

Ytterligare information

Tike, Statistiktjänster
Projektforskare Pasi Mattila
tfn 020 77 21 300
fornamn.efternamn@mmmtike.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab