Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
12.3.2002 /
LFÖPL-arbetsinkomsten år 2002 viktig med tanke på framtiden

Från och med 2004 använder Folkpensionsanstalten (FPA) enbart arbetsinkomsten i LFÖPL-försäkringen som grund för dagpenningen från sjukförsäkringen. År 2004 beräknar FPA dagpenningen på den genomsnittliga LFÖPL-arbetsinkomsten år 2002. Därför är det nu viktigt att kontrollera att LFÖPL-arbetsinkomsten är på rätt nivå.

År 2002 och 2003 använder FPA LFÖPL-arbetsinkomsten som grund för dagpenningen i det fall att kunden själv ber om det. FPA kan använda LFÖPL-arbetsinkomsten som grund om den under de senaste sex månaderna har varit minst 20 % större än förvärvsinkomsten i beskattningen. I annat fall beräknar FPA dagpenningen på förvärvsinkomsten i beskattningen så som hittills.

Från och med 2004 kan förvärvsinkomsten i beskattningen inte mera, ens på lantbrukarens egen begäran, användas som grund för dagpenningen från sjukförsäkringen. Sjukförsäkringsavgiften som uppbärs i samband med beskattningen beräknas då också på LFÖPL-arbetsinkomsten.

Från FPA får du information om hur stor din dagpenning från sjukförsäkringen blir då den beräknas på din nuvarande LFÖPL-arbetsinkomst.

 Är din LFÖPL-arbetsinkomst på rätt nivå?
Kontrollera att din LFÖPL-arbetsinkomst är på rätt nivå. Kontakta LPA-ombudsmannen om det finns behov av en justering. Din nuvarande arbetsinkomst ser du t.ex. i informationsbrevet som du fick från LPA i januari eller på det nyaste LFÖPL-försäkringspremiekortet.

LPA:s Internetsidor kan du med hjälp av dagpenningsräknaren räkna ut hur stor LPA-dagpenning du får om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Med pensionsräknaren kan du pröva hur olika arbetsinkomster inverkar på pensionsbeloppet. Minns att den slutliga pensionen är beroende av LFÖPL-arbetsinkomsterna under alla år, inte enbart av den nuvarande arbetsinkomsten.

Om du vill ha en uppskattning av ditt pensionsskydd utgående från dina faktiska försäkringsuppgifter, kan du beställa en beräkning av LPA-tryggheten via Internet.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab