Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
8.3.2002 / Agrolink
Ny lag om bekämpning av flyghavre

Statsrådet föreslog den 7 mars att lagen om bekämpning av flyghavre skall stadfästas. Avsikten är att Republikens President stadfäster lagen på fredag. Lagen träder i kraft den 1 maj 2002.

Den nuvarande lagen om bekämpning av flyghavre stiftades år 1976 då flyghavre hade spritt sig i synnerhet inom vårt lands områden för utsädesproduktion. Även den nya lagen syftar till att bekämpa flyghavre och förhindra att den sprider sig bland annat genom att förbjuda försäljning och överlåtelse av sådana produkter som möjligen kan innehålla flyghavre. Dessutom föreslås lagen inkludera möjligheten att bränna eller på annat sätt förstöra växande bestånd som åtgärd för att minska risken för flyghavrens spridning.

Lagen ålägger områdets innehavare att vid misstanke om flyghavre omedelbart meddela kommunens jordbruksmyndighet som gör en undersökning av flyghavresituationen på området samt utarbetar en instruktion eller plan för bekämpningen av flyghavre. Lagen ålägger områdets innehavare att bekämpa flyghavre.

Enligt den nya lagen är Kontrollcentralen för växtproduktion den huvudansvariga övervakningsmyndigheten. Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna samt auktoriserade inspektörer assisterar Kontrollcentralen vid övervakningen. Landsbygdsnäringsmyndigheten bör enligt nuvarande praxis föra register över områden där flyghavre förekommer.

Bekämpning av flyghavre ingår i god jordbrukssed som odlarna bör följa för att uppfylla kraven för att beviljas både Finlands nationella understöd och understöd som helt finansieras av EU. Områden som angripits av flyghavre uppgår enligt odlarnas egna uppgifter idag till cirka 250 000 hektar. Man har inte lyckats förhindra flyghavrens spridning. I praktiken är det största problemet att flyghavren angriper utsädespartier och då måste hela gårdar lämnas utanför utsädesproduktionen. Man får inte heller en kvalitativt och kvantitativt fullvärdig skörd från svårt förorenade åkerområden.

Riksdagen förutsätter att det för att intensifiera flyghavrebekämpningen årligen i statens budgetförslag anvisas tillräckliga medel för att ersätta kostnaderna för både övervakningen och bekämpningen av flyghavre. Riksdagen förutsätter vidare att det årligen ges en rapport över det aktuella läget inom flyghavrebekämpningen i vårt land till riksdagens jord-och skogsbruksutskott.


Närmare information lämnas av:
överinspektör Kirsi Heinonen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 4221
regeringssekreterare Timo Rämänen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 3406
överinspektör Ritva Vallivaara-Pasto, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (02) 760 56 445


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab