Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
29.4.2011 / Landsbygdens Folk
Vårbruket i startgroparna
Vårsådden har börjat i sydväst. De varma dagarna har torkat upp åkrarna överraskande snabbt.
- Våren är väl inte tidigare än vanligt, men den kom så plötsligt, säger Pekka Lahtinen som är husbonde på Tuiskula gård i Angelniemi på Kimitoöns östra udde.
Gården ligger alltså på Kimitoön, men inte i Kimitoöns kommun utan på den udde som hör till Salo. Gårdens alla 111 hektar ligger också inom Salo. Gården och dess fyra personers husbondefamilj lever på uppfödning av broilers och odling av spannmål, rybs och sockerbetor.
Fastän man från huvudbyggnaden ser det smala sundet mot fastlandet så är den här trakten väl skyddad mot havets vårkyla och dagstemperaturen klättrar upp mot 20 grader.
Nere vid stranden har Magnus Storberg som jobbar för det Kimitobaserade entreprenadföretaget Agro Drive Ab startat med sådden. Det blir sockerbetor av sorten Nexus på 23 hektar. Vädret är fint och Storberg räknar med att han kommer att få ut betorna på 15 timmar, två arbetsdagar. Det är betydligt bättre än i fjol.
- Då tog det fem dagar att få de första 10 hektaren sådda, säger han.
Sammanlagt har Agro Drive beställningar på sockerbetssådd över drygt 100 hektar i år, det mesta på Kimitoön.
- Det är kanske en liten nedgång från i fjol, säger Storberg.
Agro Drives VD är Peter Fritzén, som också är växtodlingskonsulent på Finska hushållningssällskapet, säger att valet av grödor för årets säsong antagligen blir något av en återgång till mittfåran.
- I fjol hade vi en stor ökning på oljeväxtsidan. Man skulle hoppas att det skulle fortsätta och att man också skulle satsa på proteingrödor som vi inte har överskott på, men det sannolikare är att man återgår till de gamla invanda spåren, säger han.
I Nyland håller vårbruket precis på att komma igång. De som redan har inlett sådden under den senaste veckan finns främst i västra Nyland.

- Jag har hört att det finns de som har startat, men det är väldigt lokalt och det gäller de tidigaste skiftena, så inte har det varit någon allmän start ännu, säger växtodlingsrådgivare Patrik Erlund från Nylands Svenska Lantbrukssällskap.

Just nu är det ytharvning samt gödsling av vallar och höstspannmål som sysselsätter odlarna. Erlund tror att de flesta kommer igång med sådden efter helgen.
Erlund berättar att det är stora variationer i hur höstspannmålen har övervintrat.

- Det verkar så att den har övervintrat bättre i östra än i västra Nyland där det har förekommit snömögel, men det är stora skillnader mellan skiftena.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab