Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.4.2011 / Landsbygdens Folk
Lag på gång om GMO-fritt Åland
Landskapsregeringen har redan ett nästan färdigt lagförslag om att göra Åland till en GMO-fri zon. Det berättade vikarierande lantbruksinspektör Maija Häggblom under den diskussion om lagstiftningsmöjligheter för ett GMO-fritt Åland som producentförbundet och Ekologiska odlarna på Åland ordnade före påsken.
Ett 50-tal jordbrukare, politiker och andra intresserade kom till diskussionen där deltidsjordbrukaren, miljökonsulten och skribenten Peter Einarsson, från södra Småland i Sverige presenterade olika möjligheter för att etablera en GMO-fri zon på Åland.
- Jag såg direkt att ni faktiskt har nästan unikt bra läge att genomföra det, säger Einarsson.
Både Rauli Lehtinen, liberal politiker och pensionerad veterinär från Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) samt socialdemokratiska lagtingsledamoten Carina Aaltonen undrade varför Åland inte redan har deklarerat sig som GMO-fritt, eftersom det i Europa finns över 3.000 olika regioner som gjort detta.
- Där har producenterna själva på frivillig bas förklarat sina områden GMO-fria. Det kan ÅPF göra i morgon. Men Åland kan inte lagstifta om det med nuvarande EU-regler, förklarade landskapsagronom Sölve Högman. I kaffepausen förtydligade han att exempelvis regioner i Österrike blivit stoppade av EU när man stiftat lagar som förbjuder GMO-produkter.
Efter kaffepausen förklarade Peter Einarsson att det trots EU:s regler om "samexistens" för GMO-grödor ändå finns olika praktiska möjligheter för enskilda länder och även regioner att använda sig av skyddsklausuler och även lagstifta om lämpliga åtgärder för att "förhindra oavsiktlig förekomst av genetiskt modifierade organismer i andra produkter".
Exempel på accepterade metoder för att stoppa GMO-produkter är bland annat "isoleringsavstånd" från 2 meter upp till 5.000 meter från annat lantbruk eller biodling, markägarens godkännande vid arrendeavtal och licens för att odla eller köpa GMO-utsäde. Ett annat sätt att bromsa är att kräva en avgift per hektar GMO-odling till en (statlig) fond för kompensation vid genspridning.
GMO-fria zoner kan också etableras med hänvisning till naturskyddsområden (Natura 2000) eller för att skydda ekologisk produktion och utsädesodling. Men ett sådant förbud förutsätter områden med överenskommelse om GMO-frihet eller att GMO-odling kan anses "skada ekonomin".
Einarsson trodde att det exempelvis på basen av sådana skäl kan vara möjligt för hela Åland att bli en GMO-fri zon.
- Det sägs ingenting om områdets storlek i dylika fall. Däremot förutsätts en hög grad av samstämmighet inom området, förklarade han.
Vikarierande lantbruksinspektör Maija Häggblom kunde dock berätta om att hon är nästan färdig med ett åländskt lagförslag om GMO-fritt Åland och försäkrade att lagen inte ska heta något med "samexistens".
- Själva lagtexten är i praktiken klar, men ännu behövs finslipningar av motiveringarna innan förslaget kan föras vidare, förklarade Häggblom.
Efter att ha blivit pressad från flera håll lovade näringsministern Torbjörn Eliasson att han gör sitt "yttersta" för att få lagen om GMO-frihet till lagtinget "under den här mandatperioden", vilket alltså betyder före lagtingsvalet i oktober.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab