Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.4.2011 / Landsbygdens Folk
Lagen om energistödet till klenvirke motarbetas av skogsindustrin
Skogsindustrin r.f. motarbetar den nya lagen om energistöd till klenvirke genom att försöka påverka EU-kommissionen. Handlandet fördöms starkt både av näringsminister Mauri Pekkarinen samt MTK och SLC.
I slutet av förra året godkände Finlands riksdag den nya lagen om energistöd till klenvirke med bred majoritet. Meningen var att lagen därefter skulle godkännas av EU-kommissionen och träda i kraft i april i år. Men det kom aldrig något godkännande från kommissionen, och många har frågat sig varför. Nu står det klart att en av anledningarna till att det drar ut på tiden är att Skogsindustrin r.f. motarbetar den nya lagen.
Före påsk framkom uppgifter att Skogsindustrin r.f. försöker påverka EU:s högsta beslutande organ genom lobbning. Det fick Finlands näringsminister Mauri Pekkarinen att ryta till ordentligt i slutet av förra veckan.
- Den nya lagen om energistöd till klenvirke godkändes med stor majoritet i riksdagen. Att Skogsindustrin r.f. nu försöker fälla lagen genom att påverka EU-kommissionen är orättvist och ett slag mot parlamentarismen, skriver Pekkarinen i ett pressmeddelande.
- Skogsindustrins handlade kan helt enkelt inte accepteras, fortsätter han.
Även MTK och SLC menar att skogsindustrins agerande är oacceptabelt och fördömer i hårda ordalag lobbningen på EU-nivå.
- Det handlar om mycket ojusta metoder eftersom lagen redan har godkänts i riksdagen. Man motarbetar bara inte en ny lag som redan har behandlats i demokratisk anda, säger Stefan Thölix, ordförande för SLC:s skogsutskott.
Vad är då orsakerna till att Skogsindustrin r.f. motarbetar den nya lagen? Enligt Thölix beror det på att skogsindustrin misstänker att den nya lagen kommer att öka konkurrensen om virket och driva upp virkespriserna.
- De tror att den nya lagen försvårar virkesförsörjningen och att skogsindustrin således måste börja betala mera för massaveden. Men så kommer det inte att bli eftersom det stödet endast gäller 45 kubik klenvirke per hektar. Det finns med andra ord tillräckligt med råvara i skogen åt alla parter, menar han.
Thölix menar att den nya lagen bidrar till att de finländska skogarna sköts bättre, vilket innebär på sikt att skogsindustrin får tillgång till högklassigare råvara.
- Men tyvärr verkar skogsindustrin inte kunna se långsiktigt, utan tänker bara kortsiktigt.
Energistödet till klenvirke är en del av Finlands klimatenergiprogram som innebär att användningen av förnybar energi ska öka till 38 procent fram till 2020. Nu finns till och med en risk för att Skogsindustrins negativa inställning till den nya lagen bidrar till att målen inte uppnås.
I och med att den nya lagen inte träder i kraft enligt ursprunglig tidtabell fortsätter skogscentralerna att betala ut energivedsstöden enligt nuvarande lag, det vill säga inom ramen för finansieringslagen för hållbart skogsbruk (Kemera). Och det med mindre budgeterade medel än tidigare år beroende på att regeringen reserverade 13,5 miljoner euro för den nya lagen om energistöd för klenträd.
Nu börjar skogscentralernas stödmedel för energivedshanteringen redan vara förbrukade, vilket gör att hela drivningskedjan riskerar stanna upp. Därför anser MTK och SLC att de fem miljoner euro som reserverades för den nya lagen nu måste återflyttas tillbaka till skogscentralerna.
- Det här är något som den nya regeringen så snabbt som möjligt bör ta tag i och fatta beslut om. Det torde räcka med ett ministeriebeslut, medan det är svårare att röra de övriga anslagen som reserverades för klenvirkesstödet. Vår motivering är att pengarna behövs så att energivedshanteringen inte bromsas upp.
I dagens läge vet ingen när den nya lagen kan träda i kraft och om eller när de fem miljonerna återflyttas till Kemera.
- Att Skogsindustrin r.f. agerar som de gör förbättrar definitivt inte läget, tvärtom. Situationen försvåras ytterligare och nu är det svårt att sia om framtiden. Frågan återstår om EU-kommissionen tar hänsyn till påtryckningarna, säger Thölix.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab