Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
29.4.2011 / Landsbygdens Folk
EU:s nya stödplaner kan hota mångsysslare
EU-kommissionens planer på att lämna deltidsjordbrukare utanför stödsystemet väcker protester bland tyska deltidsjordbrukare. De påpekar att planerna riskerar att diskriminera de mångsysslare som försöker bredda sina inkomster i glesbygdsområden.
I de inledande diskussionerna om den framtida jordbrukspolitiken har EU-kommissionen lagt fram ett förslag som skulle utesluta deltidsjordbrukare från EU:s stödsystem. Enligt agrarkommissionär Dacian Cioloș borde enbart "aktiva bönder" få EU-stöd. EU-kommissionen vill utarbeta en formel som gör det möjligt att bestämma om en jordbrukare utövar sitt yrke på heltid eller inte. Tröskeln skulle bestämmas av den procentsats som jordbruksinkomsten utgör av totalinkomsten.
Om procentsatsen är för låg, skulle personen ifråga inte räknas som jordbrukare längre. Följaktligen skulle han inte vara berättigad till EU:s gårdsstöd. Beräkningarna skulle bygga på skattebeskedet, då stödansökningarna lämnas in.
Enligt producentorganisationen Deutscher Bauernverband (DBV) skulle en sådan bestämmelse diskriminera alla deltidsjordbrukare och sådana jordbrukare som satsar på mångsyssleri, som direktförsäljning, gårdsbruksturism eller liknande. DBV hänvisar till resultatet från fjolårets tyska lantbruksräkning. Enligt denna statistik skulle vartannat familjejordbruk i Tyskland klassificeras som deltidsjordbruk. I Bayern var motsvarande siffra 54 procent.
Föreningen för deltidsjordbrukare i Bayern betonar betydelsen av mångsyssleriet på landsbygden. Enligt deltidsjordbrukarnas talesman Martin Seidl skulle största delen av dagens deltidsjordbruk falla bort utan EU-stöd. Seidl understryker EU-stödens stora betydelse för deltidsjordbrukens stabilitet. På många gårdar utgör stöden upp till 80 procent av jordbruksinkomsten.
Bakgrunden till EU-kommissionens framstöt om ett noggrannare urval bland stödmottagarna är de senaste årens kritik mot att EU-stöd utbetalas till företag eller privatpersoner utan nämnvärd anknytning till jordbruket. Enligt agrarkommissionär Dacian Cioloș måste jordbrukspolitiken vinna européernas förtroende. Medborgare och konsumenter förutsätter att jordbruksstöden riktas till aktiva jordbrukare.
Enligt samma resonemang vill Cioloș införa ett tak som begränsar stödet till stora jordbruk som borde klara sig på egen hand.
- EU borde i framtiden undvika att betala jordbruksstöd till personer eller organisationer som saknar anknytning till jordbruket. Detta är en av de vanligaste kritikpunkterna i den offentliga debatten om jordbrukspolitiken, argumenterar Cioloş.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab