Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.4.2011 / Landsbygdens Folk
EU:s jordbrukare investerar flitigt
Europas jordbrukare planerar kraftiga investeringar för den närmaste framtiden. Jordbrukarna känner framtidstro och de höga priserna på jordbruksprodukter höjer stämningen. Detta bekräftar en europeisk rundfråga till 3.000 jordbrukare.
En färsk Trendmonitor-rundfråga till 3.000 jordbrukare i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Polen, Tjeckien och Ungern bekräftar att de europeiska jordbrukarna igen är benägna att investera i sina gårdar. Läget har förbättrats betydligt under det senaste halvåret och benägenheten för investeringar är stor. I Tyskland och Storbritannien har investeringslusten nått sin högsta nivå sedan rekordåret 2008.
Enligt Trendmonitor och uppdragsgivaren, den tyska branschorganisationen DLG, kan de positiva resultatet tolkas som en följd av att konsumenternas efterfrågan har stigit globalt. Därtill utvecklas världsekonomin dynamiskt. Jordbrukarna väntar sig att knappheten på spannmåls- och oljeväxtmarknaderna ska ge uttryck i extraförtjänster. Detta sätter i sin tur fart på investeringslusten.
I Tyskland har benägenheten till investeringar ökat med sex procent sedan senaste höst. 55 procent av de tyska jordbrukarna planerar investeringar det närmaste året. Motsvarande ökning bland de franska yrkesbröderna var åtta procent.
Ännu starkare än framtidstron i Central- och Östeuropa. Hela 57 procent av de polska jordbrukarna planerar investeringar, vilket motsvarar en ökning med nio procent. Under de följande 12 månaderna vill 68 procent av de tjeckiska jordbrukarna investera mot 45 procent senaste höst. I Ungern var motsvarande siffror 54 respektive 34 procent.
I Storbritannien fastställer Trendmonitor en sjunkande investeringsvilja (-3 procent) jämfört med hösten. Detta förklaras bland annat med förändringar i växelkurserna mellan euro och pund.
Allt som allt utnyttjar de europeiska jordbrukarna just nu också de förmånliga räntorna som ett incitament att modernisera och effektivera sin produktion.
Trendmonitor Europe genomför sedan hösten 2003 årligen rundfrågningar vår och höst om investeringsviljan bland de europeiska jordbrukarna. Resultatet anses ge en god bild av jordbrukarnas framtidsförväntningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab