Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
7.3.2002 / LF
Fortum förnyar gårdars elavtal - räkna och förhandla, säger ÅSP
Många jordbrukare har fått eller kommer att få nya avtal för gårdens elförsörjning. Som elkonsument gäller det för jordbrukaren att vara observant och inte okritiskt skriva under vad som helst.
- Flera jordbrukare har tagit kontakt med oss angående de nya avtalen och det fick oss att kontrollera saken. Vi har bl.a. varit i kontakt med Fortum, där man säger att det går att förhandla om saken. Vi vill fästa jordbrukarnas uppmärksamhet på elavtalen, räkna och förhandla med Fortum. Man skall också titta på andra alternativ, t.ex. vilka förmåner Vattenfall erbjuder genom samarbetet med SLC, säger Fabritius.
Förnyandet av elavtal är dock inget specifikt för Åboland eller Fortum utan pågår kontinuerligt i hela landet. De flesta konsumenter har tvååriga avtal, som leverantörer ser över och förnyar.
På många gårdar har Fortums förslag till nya avtal emellertid kommit som en stor överraskning.
- Det kom som en chockhöjning för oss, en höjning om flera tiotals procent. Vi granskar nu saken med både Fortum och Vattenfall som tänkbara alternativ, säger Lasse Nummelin, förvaltare på Lofsdal gård i Pargas.
Timo Liiri, kundrelationschef vid Fortum, medger att elpriset stigit ovanligt kraftigt den senaste tiden.
- Sedan 2001 har inköpspriset fördubblats i Finland och Norden, vilket syns i utförsäljningsprisen. Vi håller fortfarande en lägre nivå än i många europeiska länder. Prishöjningarna beror delvis på att priset sjönk kraftigt efter att elprisen släpptes fria 1996 och att de nu söker sig till en normal nivå. En annan orsak till priskasten är nederbördsmängderna i vattenkraftrika länder som Norge och Sverige, mycket regn sänker priset på elbörsen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab